fbpx

U Belgiji broj zaraženih koronavirusom premašio 100 tisuća

U Belgiji  je broj zaraženih koronavirusom premašio 100 tisuća, nakon očitog porasta broja pozitivnih testova ovih tjedana, kao i u mnogim europskim zemljama, pokazuju podaci zavoda za javno zdravstvo Sciensana.

Ta zemlja s 11,5 milijuna stanovnika imala je u nedjelju 100.748 zaraženih covidom-19 i 9944 umrla, dok se sve veći broj ljudi testira na tu bolest.

Belgija je sada, uz Španjolsku i Švedsku, u vrhu europskih zemalja s najviše zaraženih. Ovog vikenda je prijavila oko 8600 slučajeva na milijun stanovnika, pokazuju podaci koje je prikupila agencija France Presse.

Pošto se u lipnju krivulja infekcija bila izravnala, u posljednja tri ljetna mjeseca u Belgiji je bilo oko 40.000 novih slučajeva kojih je broj naglo počeo rasti krajem srpnja.

Podaci Sciensana pokazuju da se trend naglo ubrzao u prvoj polovini rujna, pa je tako u tjednu od 9. do 15. rujna u prosjeku bilo više od tisuću novih infekcija na dan (na 32.255 testiranih na dan u prosjeku, što je stopa od 3,4% pozitivnih testova).

Takav broj infekcija je porast od 77 posto u odnosu na prethodni tjedan (oko 600 slučajeva na dan), opet po podacima Sciensana.

Ovo rujansko širenje epidemije ne prati povećanje stope smrtnosti jer je velika većina onih koji su na testiranju bili pozitivni mlađa od 60 godina, rekli su stručnjaci.

Ipak, s gotovo 10.000 umrlih Belgija je među europskim zemljama najteže pogođenim pandemijom. Vlasti su u samom početku odlučile da će među umrle kod kojih se smrt dovodi u vezu s koronavirusom ubrajati i pacijente kod kojih ne postoji pozitivan nalaz testa na covid-19.

Izvor: Index.hr

Izvor: Anadolu Agency