fbpx

Umjesto Kolakušića u Uredu Laure Kovesi bit će tužiteljica iz afere Spice, gdje je oslobođen Polančec

Tužitelji novouspostavljenog Ureda europskog javnog tužitelja položili su u ponedjeljak prisegu pred Sudom EU-a u Luxembourgu.

Tužitelji i tužiteljice nadzirat će istrage i kazneni progon te s glavnom tužiteljicom činiti kolegij Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO). Tužitelji se imenuju na mandat od šest godina koji se ne može obnoviti. Za prvu glavnu tužiteljicu imenovana je Rumunjka Laura Codruta Kovesi.

U EPPO-u trenutačno sudjeluju 22 države članice (Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Rumunjska, Slovenija, Slovačka i Španjolska). Svaka od zemalja sudionica ima po jednog tužitelja. Tužiteljica iz Hrvatske je Tamara Laptoš.

Ona u sustavu državnog odvjetništva radi od 1994. godine, prvo u županijskom odvjetništvu Čakovcu, a od 2007. u USKOK-u gdje je ubrzo počela raditi na velikim predmetima iz sfere gospodarskoga kriminala.

Široj je javnosti postala poznata kao tužiteljica najprije u dvama slučajevima u kojima je bio optužen a na kraju oslobođen bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, slučajevima fiktivne studije te aferi Spice, a zatim i kao tužiteljica u aferi Hypo protiv bivšega premijera Ive Sanadera.

Zbog svojega rada Laptoš je u travnju 2011. imenovana za voditeljicu Odjela tužitelja u USKOK-u, a mjesec dana kasnije u lipnju 2011. Međunarodno udruženje tužitelja proglasilo ju je tužiteljem godine.

Od 11. travnja 2014., kad je Dinko Cvitan imenovan glavnim državnim odvjetnikom, ona ga je naslijedila na čelnom mjestu u USKOK-u. Nju je nakon isteka mandata naslijedila Vanja Marušić.

Nakon nedavne ostavke glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića ime Tamare Laptoš spominjalo se među mogućim kandidatima za njegova nasljednika, no već se tada isticala njezina kandidatura za europsku funkciju te se navodilo da je manje izgledno njezino imenovanje za čelnicu DORH-a.

Zanimljivo ja da u Ured europskog tužioca nije ušao bivši sudac zagrebačkog Trgovačkog suda, a danas europarlamentarac, Mislav Kolakušić, koji je bio žestoki promicatelj borbe protiv korupcije.