fbpx

Vakula najavio kakvo nas vrijeme čeka

Promjena  vremena zahvatila je većinu Hrvatske i pritom donijela osvježenje, ponegdje i malo kiše, uz rijetke iznimke, primjerice, u Ogulinu i na Plitvičkim jezerima, gdje je do petka ujutro palo oko 30 litara po četvornome metru, piše Zoran Vakula u najnovijoj prognozi za HRT.

Nakon prošlog ponedjeljka, kada je prvi put u povijesti dubrovačkih mjerenja u rujnu temperatura zraka bila 33,7°C – danas je zbog dodatnog fenskog djelovanja bure u 15 sati izmjereno čak 34,2°C! Ne samo da nikad nije bilo tako vruće tako kasno u godini, nego je oboren i novi rujanski temperaturni rekord. A i neprekinuti niz od 8 vrućih dana sredinom rujna ove se godine prvi put dogodio.

Sljedećih će dana vrućina uglavnom izostati. Dapače, za vikend se očekuje jutarnja svježina, osobito u kopnenom području. Jaka bura s olujnim udarima, ponegdje na sjevernom dijelu i orkanskim, puhat će uglavnom do subotnjeg podneva, a kasnije će je na većini Jadrana zamijeniti maestral. Uz pretežno sunčano vrijeme najviša temperatura zraka u većini će krajeva biti oko prosječnih vrijednosti za doba godine, u nedjelju i malo viša.

U novome tjednu, s jačanjem juga i jugozapadnjaka, u sjevernim kopnenim krajevima slijedi novo zatopljenje, uz većinom suho i barem djelomice sunčano vrijeme, dok će na Jadranu i uz njega biti oblačnije, uz povremenu kišu, ponegdje i obilniju, kakve nije bilo još od lipnja, prognozira Vakula.

Subota – većinom sunčano, uz slabljenje bure

U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku, a ujutro ponegdje može biti kratkotrajne magle. Jutro osjetno svježije nego prošlih dana, a najviša dnevna temperatura zraka oko 22°C.

I u središnjoj Hrvatskoj noć i jutro će biti svježi, uz najnižu temperaturu od 8 do 12°C. Danju pretežno sunčano s temperaturom između 20 i 22°C.

Nakon kratkotrajne jutarnje magle u gorju će biti barem djelomice sunčano, uz slab do umjeren sjeveroistočni vjetar.

Na sjevernom Jadranu sunčano, ali i vjetrovito, osobito u prvom dijelu dana kada će još puhati jaka, na udare i olujna bura. Kasnije će slabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak, posebice prema otvorenom. More umjereno valovito i valovito poslijepodne u smirivanju. Jutarnja temperatura između 8 i 11°C, na moru od 17 do 21°C, a najviša dnevna od 18 do 21°C, na Jadranu između 26 i 28°C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije također pretežno sunčano i vrlo toplo. Nakon umjerene bure zapuhat će sjeverozapadni vjetar, uz obalu ponegdje i jugozapadni, pri čemu će more biti umjereno valovito, uz malo nižu temperaturu nego proteklih dana.

I na jugu Hrvatske vrlo toplo, ponegdje moguće i vruće, uz prevladavajuće sunčano vrijeme. Bura će u prvom dijelu dana oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadni vjetar.

U nedjelju sunčano pa promjenjivije i većinom toplije…

U nedjelju će u unutrašnjosti još prevladavati sunčano. Početkom novog tjedna malo toplije, ali i promjenjivije vrijeme, uz češću kišu u utorak.

Na Jadranu u nedjelju također pretežno sunčano, vrlo toplo, ponegdje i vruće. Od ponedjeljka promjenjivo uz mjestimičnu kišu te malo manje toplo. U nedjelju će nakon bure zapuhati do umjeren sjeverozapadnjak, a u utorak jugo, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.