fbpx

VELIKA ISTRAGA MALVERZACIJA U JANAFU Milijuni mita i namještanje natječaja: Tko su osumnjičeni u velikoj akciji Uskoka?

Od rano jutros traje policijska akcija u kojoj je uhićeno više osoba. Radi se o zajedničkoj akciji policije i USKOK-a kojom je obuhvaćeno desetak osoba u vezi s malverzacijama u tvrtki Janaf. Priveden je šef Janafa Dragan Kovačević.

“Radi se o osobama koje su obuhvaćene kriminalističkim istraživanjem koje policija provodi u koordinaciji s USKOK-om unatrag godinu dana, a radi se o djelima iz domene gospodarskog kriminaliteta i korupcije”, priopćila je policija.

Prvoosumnjičeni u istrazi je HDZ-ovac Krešo Petek, osnivač i suvlasnik tvrtke Elektrocentar Petek iz Ivanić-Grada, kojeg se sumnjiči da je šefu Janafa dao skoro dva milijuna kuna mita kako bi njegovoj tvrtki sredio unosne poslove s Janafom.

Velikogorički gradonačelnik i HDZ-ov saborski zastupnik Dražen Barišić te SDP-ov saborski zastupnik i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić obuhvaćeni su istragom. Obojici je skinut zastupnički imunitet, što još treba potvrditi sabor. DORH za njih traži i istražni zatvor.

Osim Grgića, Barišića, Kovačevića i Peteka, sumnjiče se, kako navodi Večernji list, Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Iva Šuler, Zvonko Maras, Tomislav Jelisavac, Mirjana Prodan, Katarina Gašparac i Ljubomir Perušić.

DORH objavio detalje

Državno odvjetništvo objavilo je ranije danas detalje o akciji.

“U tijeku su uhićenja i provođenje dokaznih radnji pretraga kao rezultat višemjesečnog kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om”, piše na početku priopćenja.

“Navedene aktivnosti provode se u odnosu na više osoba za koje se sumnja da su počinile više kaznenih djela protiv službene dužnosti i to trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem, poticanja na trgovanje utjecajem, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju.

Nakon što osumnjičenici budu ispitani, USKOK će donijeti odluku o daljnjem postupanju, odnosno o pokretanju istrage u predmetnom slučaju o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena”, piše DORH.

“S obzirom na objave identiteta pojedinih osoba u sredstvima javnog priopćavanja, za sada se može potvrditi uhićenje i provođenje kriminalističkog istraživanja nad predsjednikom uprave jednog trgovačkog društva, dok je u odnosu na dvojicu čelnika jedinica lokalne samouprave putem DORH-a zatraženo od Hrvatskog sabora skidanje imuniteta zastupnika kako bi se provele daljnje zakonom predviđene radnje”, javio je DORH.

Namještali natječaje za rasvjetu, elektrane…

Šefa Janafa, HDZ-ovca i SDP-ovca povezuje tvrtka Elektrocentar Petek iz Ivanić-Grada. Istražitelji, kako se doznaje, sumnjaju da je Dragan Kovačević primio mito od 1,9 milijuna kuna od vlasnika tvrtke i prvoosumnjičenog Kreše Peteka da bi zauzvrat osigurao tvrtki dodjelu građevinskih i inženjerskih radova vrijednih 40 milijuna kuna u kojima je Janaf bio naručitelj.

Petek je, prema sumnjama USKOK-a, na isti način, ovog puta preko Barišića, pokušao na području Velike Gorice osigurati posao vrijedan 148 milijuna kuna, dok je u Novoj Gradiški, navodno, gradonačelniku obećao 100.000 kuna ako mu osigura projekt solarne elektrane.

Snimka dokazuje kako je Petek šefu Janafa donio 1,9 milijuna kuna mita

Telegram doznaje kako je Petek mito osobno predao šefu Janafa. Punih godinu dana istražitelji su ga pratili pa je zabilježen i trenutak primopredaje novca.

Sumnja se da je Kovačević, nakon što mu je Petek navodno dao izdašno mito, u Plan investicija tvrtke Janaf uvrstio projekte modernizacije sustava automatskog gašenja i hlađenja spremnika nafte i derivata na Terminalu Omišalj te proširenja sustava mjernih stanica Janafa na terminalima Omišalj, Sisak, Virje i Sotin. Zatim je, tvrde istražitelji, tražio od svojih direktora, Vlade Zorića iz Sektora sigurnosti i zaštite te Damira Vrbanca iz Sektora transporta nafte da naprave sve kako bi upravo Elektrocentar Petek pobijedio na natječajima za te poslove. I Zorića i Vrbanca policija je prijavila za zlouporabu položaja.

Natječaj koji je Zorić sastavio bio je navodno prilagođen upravo Elektrocentru Petek, a isti direktor je po Kovačevićevom nalogu i odabrao Petekovu tvrtku za posao modernizacije gašenja i hlađenja spremnika na Omišlju. S Elektrocentrom Petek sklopljen je ugovor vrijedan 20 milijuna kuna.

Isto toliko bio je vrijedan i drugi sumnjivi posao što ga je Kovačević, stoji dalje u prijavi, osigurao Peteku. Radilo se o proširenju mjernih stanica, za što je detalje natječaja sastavio Damir Vrbanc. Petek se prijavio sa svojim poslovnim partnerom Vatroslavom Sablićem, direktorom tvrtke Luvis projekt koji je danas također uhićen.

Sredinom srpnja ove godine Petek i Sablić dobili su posao te potpisali ugovor s Janafom.

Tko su osumnjičeni?

Direktor Janafa ima tri stana u Zagrebu i plaću veću od Plenkovića

Dragan Kovačević rođen je u Požegi 1969. godine. Diplomirao je na Sveučilištu u Zagrebu, gdje je kasnije i magistrirao, a potom i doktorirao.

Iako je na mjesto predsjednika Uprave Janafa došao kao kadar HNS-a, na svoju prvu direktorsku funkciju dolazi kao član SDP-a.

Naime, kao kadar SDP-a Kovačević je došao na funkciju direktora Agencije za nadzor mirovinskih fondova i osiguranja 2001. godine, za vrijeme vlade ivice Račana. Nakon tog posla 2006. godine prešao je u Zagrebački holding, u kojemu je bio član Uprave.

Na mjesto predsjednika Uprave Janafa imenovan je 2012. godine, u mandatu Zorana Milanovića. Na toj poziciji je ostao sve do danas, a reizabran je u Plenkovićevom mandatu u veljači 2020., i to kao nestranački kadar.

Na to mjesto imenovan je kao kadar HNS-a koji je tada bio u koalicijskoj vladi s SDP-om.

2014. godine je Dragan Kovačević dobio nagradu za menadžera godine od Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA.

Ima tri stana u Zagrebu i plaću preko 25.000 kuna

Kako javlja RTL, Kovačević po zadnjoj imovinskoj kartici ima plaću od 25.736 kuna, oko tri tisuće kuna veću od Plenkovića. Još 50.000 kuna godišnje zaradi od nastavne djelatnosti.

Naime, kako je objavljeno na stranicama Visokog učilišta Effectus, Kovačević je njihov profesor.

Predaje tri predmeta: Financijska tržišta, Poslovne financije i Tehnike poslovanja vrijednosnim papirima. Navedeno je i kako je u toj školi profesor u trajnom zvanju.

U njegovoj imovinskoj kartici su navedena dva kredita, skupa iznose 400.000 eura. U Zagrebu ima tri stana, od kojih mu je supruga suvlasnica u dva. Stanovi su veliki 160 četvornih metara, 112 četvornih metara i 106 četvornih metara, a zajedno su vrijedni oko 5,5 milijuna kuna. Ima i svoj OPG pored Pleternice, odakle je podrijetlom. Udio u dvije tvrtke je prenio na odvjetnički ured.

HDZ-ov Barišić, upleten u aferu s Janafom, ima nekretnine vrijedne 3 milijuna kuna

HDZ-ovac Barišić je gradonačelnik čija je imovinska kartica prepuna nekretnina vrijednih gotovo 3 milijuna kuna, a supruga i on su zajedno i dosta uštedjeli.

Uvidom u imovinsku karticu Dražena Barišića razvidno je da su on i supruga Nikolina Vučković Barišić vlasnici nekretnina u vrijednosti 2,98 milijuna kuna.

Imaju čamac vrijedan 30.000 kuna, Mercedes od 201 tisuću kuna, nakita u vrijednosti 45 tisuća kuna, a imaju i umjetnine vrijedne 60 tisuća kuna. Barišić i njegova supruga imaju ušteđevinu od 331.321 kunu, a uz to mjesečno uplaćuju još 400 kuna za stambenu štednju, po 195 kuna svaki mjesec za svaku od kćeri (imaju dvije kćeri) te mjesečno uplaćuju svatko po 230 kuna za štednju Krug života.

Imaju samo jedan kredit u iznosu od 29.950 eura za koji plaćaju mjesečnu ratu od 662 eura, a podignut je u travnju 2019. godine.

Što se tiče mjesečnih primanja, Barišić kao gradonačelnik Velike Gorice od 2009. i saborski zastupnik HDZ-a od 2015. prima plaću od 18 tisuća kuna, dok supruga Nikolina Vučković Barišić kao ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica ima plaću 10.966 kuna. Na to je radno mjesto došla u rujnu 2017. godine.

Od direktora radija do gradonačelnika

Barišić je od 1999. godine bio direktor Radija Velike Gorice, zatim se 2009. godine kandidirao za gradonačelnika Velike Gorice. Izbore je dobio u drugom krugu, a mandat je potvrdio i na lokalnim izborima 2013. te 2017. godine.

Za njegovu se suprugu u ožujku 2019. godine pisalo da vozi Mercedes C klase, što nije bilo upisano u Barišićevu imovinsku karticu. Barišić je tad izjavio da supruga nije vlasnica, već da je auto unajmila i da za njega plaća najam te da će automobil upisati u imovinsku karticu kad ga kupe, što je i učinjeno u travnju 2019. godine.

U srpnju 2019. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odbacilo je pak prijavu protiv Barišića zbog nesklada u njegovoj imovinskoj kartici jer je, navode, otklonio utvrđene nedostatke.

Firma zbog koje je uhićen šef Janafa godinama radi s državom, radio i za Kolindu

Firma Elektrocentar Petek u centru je istrage.

Osnivači i vlasnici tvrtke su Miroslav Petek i HDZ-ovac Krešo Petek koji već godinama slovi kao jedan od najbogatijih ljudi u Ivanić-Gradu, a osim Elektrocentra, u vlasništvu je nekoliko kafića i teniskog centra u Ivanić-Gradu. A kako smo pisali još prije 10 godina, bio je i član HDZ-ovog Povjerenstva za razvoj, gospodarstvo, poduzetništvo, proračun i financije.

Kako se može vidjeti na stranicama Janafa, Elektrocentar Petek s Janafom svake godine sklopi više ugovora, a prema podacima do kojih smo došli, tvrtka godišnje iz raznih ministarstava dobije po nekoliko milijuna kuna, dok joj je samo ove godine iz državnog proračuna isplaćeno preko 10 milijuna kuna za razne poslove u više ministarstava.

Osim Janafa i raznih ministarstava, Elektrocentar Petek radio je za brojne državne tvrtke, županije, gradove, od Ine, HEP-a, Hrvatskih voda, Hrvatskih cesta, Hrvatskih željeznica, Zagrebačke županije, Grada Zagreba, Zagrebačkog holdinga, Hrvatske pošte, Jadrolinije, itd…

Janaf i Elektrocentar Petek

Prema podacima objavljenima na stranicama Janafa, ove godine su s tvrtkom iz Ivanić-Grada sklopili dva ugovora.

Sedam ugovora sklopili su tijekom 2019. godine, kao i 2018. godine, dok su 2017. sklopili tri ugovora.

Prema podacima o isplatama iz državnog proračuna, samo su ove godine dosad već dobili gotovo 10,5 milijuna kuna. Prošle godine dobili su poslove u vrijednosti 3,26 milijuna kuna, godinu prije 2,34 milijuna kuna, a 2017. 8,37 milijuna kuna. To su samo isplate iz nekoliko ministarstava i dvije isplate iz Ureda predsjednice. Radili su ili su nabavljali opremu za Ministarstvo financija, Ministarstvo obrane, Ministarstvo rada, ali u posljednjih nekoliko godina dvaput su radili i za Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović od kojega su dobili 200-tinjak tisuća kuna za održavanje sustava.

Tvrtka je na kraju 2019. godine imala 393 zaposlena, što je stotinjak manje nego 2015. godine.

Lanjsku je godinu zaključila s prihodima od 680 milijuna kuna te neto dobiti od 19 milijuna kuna. Godinu prije, 2018., imala je prihode od 510 milijuna kuna te dobit od 9 milijuna kuna. 2015. je imala prihode u visini od 320 milijuna kuna te dobit od 3 milijuna kuna.

HDZ-ovci iz Ivanić-Grada i donatori

Još prije desetak godina pisali smo kako je Krešo Petek lokalni moćnik i HDZ-ovac.

Novosti su u rujnu 2017. objavile kako tvrtka Elektrocentar Petek redovno donira HDZ te da je kroz godine sklopila s državom 186 ugovora u vrijednosti većoj od 300 milijuna kuna – najviše s HEP-om, Inom, Hrvatskim autocestama, Plinacroom, Gradom Zagrebom, Hrvatskim vodama, županijama i gradovima. Naveli su i kako su u 2016. i 2017. godini utržili više od 20 milijuna kuna od raznih javnih poduzeća, najviše od HEP-a. Tih godina s tvrtkom VG Goričanka iz Velike Gorice, koja je godinama pod HDZ-ovom upravom, sklopili su dva posla u vrijednosti 24 milijuna kuna. S Velikom Goricom imali su još poslova pa ne čudi činjenica da je Uskok poslao i zahtjev za skidanje imuniteta velikogoričkom gradonačelniku i saborskom zastupniku HDZ-a Draženu Barišiću.

U financijskim izvještajima HDZ-a vidi se kako ih Peteki redovno podupiru s iznosima od 10 tisuća, a zadnjih godina i s maksimalnih 80 tisuća kuna. No, nije HDZ jedini, donirali su i druge stranke.

Petekov sin u sedam godina dvaput pregazio čovjeka

Index je još 2009. godine objavio veliku priču o Petekima. Naime, u sedam godina sin moćnika Kreše Peteka dvaput je u istoj ulici pregazio čovjeka. Kako smo tada saznali, mladi Petek je od 2005. do 2009. stekao pozamašnu brojku policijskih upozorenja, više prometnih kazni, od kojih je većina za prekoračenu brzinu. Među njima je i niz drugih kršenja prometnih zakona radi kojih je, kako smo doznali, više puta ostajao bez vozačke dozvole. Mještani Ivanić-Grada kazali su nam kako divlja autom.

Prvu je nesreću skrivio 2002. godine, i to tako što je zbog neprimjerene brzine prešao na suprotni trak te se izravno sudario s vozilom koje je dolazilo iz suprotnog smjera te kasnije udario u još jedno. Tada nije bio pod utjecajem alkohola, kazali su nam iz policije.

No, 2009. godine napuhao je 1,88 promila i opet je prešao u suprotni trak te se zabio u vozilo koje je nailazilo iz suprotnog smjera. U oba slučaja nesreća je imala smrtni ishod.

2010. godine Petek je nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora.

Tko je SDP-ovac Vinko Grgić?

Vinko Grgić diplomirani je inženjer arhitekture i saborski zastupnik SDP-a od 2. srpnja 2019. godine kada je u sabor ušao kao zamjena zastupnika Predraga Freda Matića koji je otišao u Europski parlament.

Grgić je i gradonačelnik Nove Gradiške od izvanrednih izbora 2016. godine, a na izborima 2017. godine također je odnio pobjedu. Rođen je 1972. godine.

Ima više nekretnina

Prema imovinskoj kartici, ima plaću od 16.315 kuna. Ima kuću s okućnicom u Novoj Gradiški ukupne površine 3464 m2 vrijednu 1,5 milijuna kuna.

Ima kuću na Pagu od 32 kvadrata vrijednu milijun kuna, zatim kuću u Zagrebu vrijednu 3 milijuna kuna, za koju se navodi kako je suvlasnik s još dvije osobe. Ukupna površina te kuće i okućnice iznosi 2558 metara kvadratnih.

Ima još jednu nekretninu u Zagrebu gdje je također suvlasnik s još dvije osobe, ne navodi se vrsta nekretnine, ali piše da je veličine 164 kvadrata te da vrijedi 10.000 kuna pa je vjerojatno riječ o zemljištu.

U imovinskoj kartici naveden je još jedan stan u Novoj Gradiški od 73 kvadrata vrijedan 200.000 kuna gdje je također suvlasnik, a u imovinskoj piše da ima postotak od 0,50 posto.

Ima auto Peugeot 2008 iz 2014. godine vrijedan 100.000 kuna te motocikl Vespu iz 2010. godine vrijedan 30.000.

Ima štednju od 115.000 eura za koju navodi da ju je stekao darovnim ugovorom, prihodima od rada te nasljedstvom.

 

Izvor: Index.hr