fbpx

Za dijelove Hrvatske izdana upozorenja meteoalarma zbog mogućeg nevremena

Dok je u većini predjela i danas suho, u popodnevnim satima u Dalmatinskoj zagori, od Knina preko Cetinske krajine do Zabiokovlja, bilo je mjestimičnih grmljavinskih pljuskova, javlja Dalmacija Danas.

Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, u Glavini Donjoj (Imotski) do 15 sati palo je 18 litara kiše po kvadratnom metru. U Zadvarju je u kratko vrijeme palo 12 litara kiše po kvadratnom metru, u Hrvacama 2, Rudi i Šestanovcu 1 litra…

Bujice, pljuskovi…

Crometeo javlja da su obilne oborine u okolici Zadvarja pale u svega desetak minuta, što je stvorilo lokalne bujice. Pljuskovi su mogući još nekoliko sati, a onda će ostatak tjedna prevladavati suho. Noćas će zapuhati bura koje će nas pratiti tijekom petka, i to kao umjerena do pojačana.

Današnja mjestimična naoblaka nad Dalmacijom povezana je s prisutnošću izvantropskog sustava, odnosno mediteranskog uragana koji se trenutno nalazi i jača nad Jonskim morem. Sustav se zove Cassilda i sljedeća 24 sata donijet će ekstremno vrijeme dijelovima Grčke.

Estofex tako predviđa da će pojedini dijelovi Grčke primiti do 400 litara kiše po kvadratnom metru, što će donijeti poplave. Prosječna brzina vjetra oko sustava dosezat će 120 km/h, a udari bi se mogli približiti ekstremnih 200 km/h. Ovakav sustav odgovara uraganu prve kategorije.

Očekuje se da će najviše štete pretrpjeti otoci Zakintos i Kefalonija te zapadni dijelovi Peloponeza.

Upozorenja za dijelove Hrvatske

Za dijelove Hrvatske izdana su upozorenja meteoalarma zbog mogućeg nevremena. U četvrtak je narančastom bojom upozorenja na kartu prikazana opasnost za Kvarner i Velebitski kanal, a u petak i za riječku regiju.

U četvrtak se na Kvarneru i Velebitskom kanalu očekuje mjestimice jaka bura, uz udare vjetra 35-50 čvorova, odnosno 65-95 km/h. Za ostatak Hrvatske, osim osječke i splitske regije, izdano je žuto upozorenje te su mogući jaki i olujni udari vjetra, a lokalno i izraženi pljuskovi s grmljavinom.

Za Dalmaciju i zapadnu obalu Istre izdano je žuto upozorenje za vjetar, a moguća će biti i jaka i olujna bura.

Izvor: Index.hr

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL