fbpx

Azerbajdžan i Armenija uzajamno se u subotu optužuju za napade

 Azerbajdžan i Armenija uzajamno se u subotu optužuju za napade kojima je prekršeno primirje kojemu je posredovala Rusija, dok su se nastavile najgore borbe na južnom Kavkazu od 1990-ih.

Baku je izvijestio da je 13 civila ubijeno i 40 ranjeno u raketnom napadu na grad Ganji, dok je Erevan optužio Azerbajdžan za nastavljanje granatiranja.

Sukobi su najgori u regiji otkad su Azerbajdžan i snage etničkih Armenaca zaratile u 1990-ima zbog Nagorno-Karabaha, odcijepljene azerbajdžanske regije koja je uglavnom naseljena Armencima.

Humanitarna katastrofa

Postoji rizik da sukob preraste u humanitarnu katastrofu, osobito ako se u konflikt uvuku Rusija i Turska, predviđaju stručnjaci i diplomati.

Azerbajdžanski ured glavnog tužitelja rekao je da je raketirano stambeno područje u drugom najvećem gradu u zemlji te da je pogođeno oko 20 stambenih zgrada.

Također je dodao da je Armenija ciljala Mingechavir, no da je rakete srušio azerbajdžanski obrambeni sustav.

Armensko ministarstvo obrane zanijekalo je tvrdnju Azerbajdžana da su raketirali gradove u Azerbajdžanu te su optužili Baku zbog kontinuiranog granatiranja naseljenih područja unutar Nagorno-Karabaha, uključujući i Stepanakert, najveći grad u regiji.

Prekršeno primirje

Stotine su poginule u sukobu od 27. rujna, dok su se u subotu pojavili daljnji znakovi da je prekršeno primirje koje je dogovoreno prije tjedan dana i koje bi omogućilo razmjenu zatvorenika i tijela umrlih.

Armenija je također rekla da je nekoliko azerbajdžanskih dronova napalo vojna postrojenja i oštetilo civilnu infrastrukturu.