fbpx

Bjelovar svojim ugostiteljima ukida porez na potrošnju

Grad će ugostitelje osloboditi plaćanja poreza na terase te će im sufinancirati i grijalice za njih, najavio je Dario Hrebak

Grad Bjelovar ukinut će svojim ugostiteljima porez na potrošnju! Najavio je to jučer gradonačelnik Dario Hrebak, a riječ je o još jednoj od mjera na koje su se odlučili u tom gradu kako bi pomogli ugostiteljima da prežive krizu izazvanu koronavirusom. Slijedom odluke Stožera da će nošenje maski biti obavezno u kafićima i restoranima, ugostitelji su se, zbog hladnijih dana koje dolaze, našli u još težoj poziciji, pa bi im ova mjera trebala pomoći da lakše prebrode zimu. Osim ukidanja poreza na potrošnju, ugostitelji će biti oslobođeni i plaćanja poreza na korištenje površine za terase, i to sve do 30. lipnja 2021., a Grad Bjelovar će sufinancirati i grijalice za terase.

– Ugostiteljstvo je praktički na izdisaju. Grad Bjelovar dati dati podršku ugostiteljima kako bi preživjeli zimu. Početkom krize bjelovarskom smo gospodarstvu pomogli sa 8 milijuna kuna, a nakon 20 godina ukinuli smo i prirez, čime smo postali najveći hrvatski grad bez prireza – rekao je Hrebak na konferenciji za novinare i dodao da sada ukidaju i posljednji gradski porez – onaj na potrošnju, koji je Gradu godišnje donosio 800.000 kuna.

– Time pokazujemo da i mi trebamo stegnuti remen i pomoći im. Tako i svim drugim gradovima pokazujemo da se može i da svi trebamo pomoći gospodarstvu, a ne ga ostaviti na cjedilu kao 2011. – istaknuo je Hrebak.

Porez na potrošnju, koji iznosi 3 posto, neće se naplaćivati čim prođe procedura od tridesetak dana, a što se tiče sufinanciranja grijalica, Grad će sudjelovati sa 50 posto od ukupnog troška nabave grijalica, no najviše do 3000 kuna bez PDV-a po ugostitelju. Plan je i da Grad upola snizi cijenu zakupa za kućice i štandove tijekom održavanja manifestacija, a ove mjere gradsku će blagajnu stajati više od milijun kuna.

Podršku mjerama na konferenciji je dao i Marin Medak, predsjednik nacionalne Udruge ugostitelja.

– Bitno je da imamo model po kojemu se možemo nadati da ćemo sačuvati radna mjesta. vjerujem da će to prepoznati i Vlada – kaže Medak.