fbpx

BRZA PROMJENA VREMENA Kiše, grmljavine i jako jugo

U većem dijelu zemlje danas će biti umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, pri čemu će temperatura biti tek malo niža od jučerašnje

Na redu je jedna brza promjena vremena. Danas će uz djelovanje ciklone i premještanje frontalnog sustava biti nestabilnije i oblačnije. Vjetar na kopnu slabiji, dok će na Jadranu još uvijek biti vjetrovito uz jako i olujno jugo koje će tek potkraj dana oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak i buru.

Prijepodne će kiše i pljuskova biti uglavnom uz obalu i u gorju. U središnjim predjelima sve oblačnije, a na istoku ujutro magla, zatim barem djelomice sunčano. Na kopnu slab do umjeren južni vjetar, uz obalu jako i olujno jugo u okretanju na jugozapadnjak. Poslijepodne u središnjim i sjeverozapadnim predjelima umjereno ili pretežno oblačno s povremenom kišom. Temperatura će biti tek malo niža od jučerašnje.
U Slavoniji, Baranji i Srijemu najsunčanije i najstabilnije, tek će rijetko u najzapadnijim predjelima pasti malo kiše. Temperatura oko 20 stupnjeva pa će uz sunce i toplinu biometeorološke prilike ovdje biti najpovoljnije.

U Dalmaciji nestabilno s kišom i pljuskovima, lokalno i obilnim oborinama. Jako i olujno jugo će slabjeti, sjevernije i okrenuti na sjeverozapadnjak. Temperatura iznad prosjeka – i danas oko 20 stupnjeva.
Na sjevernom Jadranu i u gorju nastavak trenda kišnog listopada – ponegdje će pasti i više od 30 litara kiše. Jugo će okrenuti na jugozapadnjak, potkraj dana i buru.

Idućih dana na kopnu i moru

Na kopnu će u srijedu biti stabilnije – ujutro magla, danju sunčanije. U četvrtak će se magla i niski oblaci i dulje zadržavati. Od petka barem djelomice sunčano. Temperatura bez veće promjene, odnosno ostaje iznad prosjeka za doba godine.

Na Jadranu u nastavku tjedna pretežno sunčano. Nakon juga uz obalu će zapuhati slaba do umjerena bura, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Temperatura će tijekom dana i do kraja tjedna biti oko toplih 20 stupnjeva.

Danas u većini zemlje oblačno s kišom i pljuskovima, lokalno i obilnim. Od srijede sunčanije, jedino u četvrtak na kopnu oblačno. Listopad nastavljamo s iznadprosječnom toplinom.

Prognoza DHMZ-a

U većem dijelu zemlje umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za utorak. Na Jadranu, osobito u Dalmaciji, te u krajevima uz Jadran kiša će biti češća, lokalno i obilnija, ponegdje praćena grmljavinom. Najviše sunčanog vremena bit će u Slavoniji i Baranji gdje će se zadržati uglavnom suho.

Vjetar na kopnu slab do umjeren jugoistočni. Na Jadranu će jako i olujno jugo slabjeti te okretati na jugozapadnjak, zatim prema kraju dana na sjeverozapadnjak i buru, najprije na sjevernom dijelu. Najviša dnevna temperatura između 14 i 19, u Dalmaciji i na istoku do 22 Celzijeva stupnja.
Mokri kolnici u Lici, Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju

Mokri su i skliski kolnici mjestimice u Lici, Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju, a jak vjetar puše na dionici autoceste A6 između čvora Kikovica i mosta Bajer, izvijestio je u utorak Hrvatski autoklub (HAK). Zbog radova i privremene regulacije prometa na pojedinim dionicama autocesta te državnih i ostalih cesta moguće su povremene smetnje, vožnja u koloni i kraći zastoji.

Zbog odluke o ograničenju prometa za teretna vozila u Sloveniji, očekuju se duža čekanja za teretna vozila, osobito na graničnim prijelazima Bregana/Obrežje i Macelj/Gruškovje. Jutros teretna vozi na Macelju na izlasku čekaju 3 sata, a na Bregani također na izlazu jedan sat.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su: trajektna linija Lopar-Valbiska; katamaranske linije: Mali Lošinj – Cres – Rijeka, Vis -Hvar-Split te brodske linije: Mali Lošinj – Unije – Susak i Preko-Zadar.
Zbog razvoja situacije vezane za epidemiju koronavirusa, planirana putovanja na međunarodnoj liniji Bar – Bari od 27. listopada te na međunarodnoj liniji Dubrovnik – Bari od 1. studenoga neće se održati, navodi HAK.