fbpx

BURNO U SABORU Zastupnici napali Plenkovića

‘Nije premijer taj koji odlučuje što će Sabor istraživati. Ne trebaju nam fiškalni argumenti. Pitanje je želimo li se ili ne želimo obračunati s korupcijom’ kazao je Nikola Grmoja iz Mosta, javlja net.hr

U Hrvatskom saboru danas prijepodne nastavljena je 3. sjednica, a već na početku bilo je vrlo burno zbog jučerašnje izjave premijera Andreja Plenkovića koji je kazao kako ne vidi potrebu za osnivanjem saborskog istražnog povjerenstva u vezi s “aferom JANAF” ustvrdivši da je taj prijedlog oporbe preširok.

“Ne zamjeram premijeru, on je ionako izjavio da ništa ne zna. Ipak bi bilo dobro da bude upoznat s činjenicama, a ne da se sramoti. Nije on taj koji odlučuje što će Sabor istraživati. Ne trebaju nam fiškalni argumenti. Pitanje je želimo li se ili ne želimo obračunati s korupcijom. Što krije neznajući Andrej Plenković”, zapitao se mostovac Nikola Grmoja, čija je stranka inicirala osnivanje istražnog povjerenstva.

Sandra Benčić (Zeleno-lijeva koalicija) ne slaže se s premijerovim ocjenama da je istražno povjerenstvo preširoko postavilo istragu i da dovodi u pitanje nezavisnost sudstva. Nezavisnost sudstva ne podrazumijeva zabranu nadzora nad radom pravosudnog sustava, kaže zastupnica i dodaje kako je premijer svojim izjavama htio “prodati kvaku 22”, odnosno htio je da se povjerenstvo bavi Janafom, pa bi, kad počne sudski postupak, po zakonu moralo prestati s radom. Osim toga, dodala je, kad se radi na pojedinačnom slučaju, premijer može reći da se radi o individualiziranoj krivnji, ali kada bi se analizirale sustavne manjkavosti borbe protiv korupcije, tada bi na vidjelo izašlo da je upravo HDZ stvorio i održava sustav koji je neotporan na korupciju i političke utjecaje.“Zato se HDZ sada napokon boji, zato je premijer, nakon što je vidio da istražno povjerenstvo ne želi biti šou za javnost, podvio rep i odlučio ipak ga ne podržati”, ustvrdila je.

Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta ustvrdio je kako oni koje Plenković stavi na liste završe u Remetincu.
“Čuli smo da je protiv osnivanja saborskog povjerenstva. Plenković je maher za sastavljanje lista. Koga on stavi na listu, taj završi u Remetincu. Tako je bilo i s Josipom Rimac“, kazao je dodavši kako bi volio da Plenković odgovori na pitanja o ratnoj odšteti Srbije hrvatskim logorašima.
“Taj novac želim jer sam ga krvavo zaradio”, kazao je Mlinarić koji je od predsjedavajućeg Furija Radina dobio čak tri opomene zbog upadica.

To bi povjerenstvo imalo ovlasti kakve nije imala ni OZNA

Saborskoj oporbi, koja je u srijedu prozvala HDZ jer ne želi osnovati istražno povjerenstvo koje bi utvrdilo eventualna ometanja ili druge nedopuštene utjecaje vlasti na neovisne istrage, Branko Bačić (HDZ) uzvratio je da ovlasti kakve bi oni dali povjerenstvu nije imala ni OZNA.

“Razumijem nervozu oporbe, jer im uradak na kojem su radili tjednima ne može proći u Saboru. Napravili su akt koji može pisati osoba koja živi u ’47., ’48. godini prošlog stoljeća, koja ne zna da je stvorena hrvatska država u kojoj je sudbena vlast neovisna“, rekao je Bačić u raspravama na slobodnu temu.
Oporbi je poručio da vladajuća većina neće donijeti odluku o osnivanju koja je protuzakonita i protuustavna. “Zato ste nervozni i skačete s povredama Poslovnika koje su ispod razine zastupnika”, rekao je kolegama odbacujući njihove prozivke da se HDZ zapravo ne želi obračunati s korupcijom i kriminalom.
‘Ako itko zna kako OZNA funkcionira, onda je to HDZ’

“Ako ijedna stranka i Vlada radi na suzbijanju korupcije i kriminala, onda je to ova Vlada, koja je omogućila potpunu neovisnost DORH-a, USKOK-a i policije”, ustvrdio je Bačić predbacujući oporbi kako bi u Sabor pozivala suce da govore o predmetima koji se vode. “Vi unaprijed želite procesuirati hrvatsko sudstvo i Ustavni sud, i DORH”, uzvratio im je.

“Ako itko zna kako OZNA funkcionira, znate vi iz HDZ-a, jer nigdje nema više bivših partijaša i udbaša nego u HDZ-u, pravosuđe ste vi iskadrovirali sa svojim kumovima”, odgovorio mu je Grmoja.

Anka Mrak Taritaš (Ženski klub) naglašava da u Hrvatskoj od borbe protiv korupcije nema ni “b”, pa postaje sasvim očito da nam je pravosuđe prepreka na putu prema ozbiljnoj državi.

“Ivo Sanader i HDZ, Zdravko Mamić, Todorić i njegovi menadžeri, Vidošević, Bandić, Rimac, sudionici afere Janaf i tako u nedogled, godinama se nižu afere i spektakularna uhićenja, uvijek isti odvjetnici daju izjave, a na kraju od svega toga ne ispadne ništa, kaže Mrak Taritaš.

U Saboru se nakon dva mjeseca pojavio i Bernardić

Hrvoje Zekanović (HS) podsjetio je kako je 7. listopada godišnjica raketiranja Banskih dvora u kojima je 1991. zamalo ubijen prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i čelnici bivše države.
“Apsurd je današnje situacije, kad bi danas netko htio likvidirati državno vodstvo ne bi trebao gađati Banske dvore nego jednu zgradu u Slovenskoj ulici”, izjavio je Zekanović ističući da se najviše pozicionirani političari, menadžeri, novinari, suci i zapovjednici Oružanih snaga sastaju u klubovima gdje na stolu stoje brojači novaca.

Inače, u Saboru se danas, nakon dva mjeseca i povlačenja s čela SDP-a, u Saboru pojavio Davor Bernardić.
Na dnevnom redu zakoni o kreditnim institucijama

Na dnevnom redu je Prijedlog zakona o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava te izmjene Zakona o kreditnim institucijama koje su dio paketa mjera za smanjenje rizika kojima se nacionalno zakonodavstvo usklađuje s pravnom stečevinom Europske unije.

“Time se nastavlja reforma bankovnog sustava Europske unije s ciljem očuvanja njegove otpornosti uz daljnje jačanje sposobnosti banaka da podnesu moguće šokove, očuvanje financijske stabilnosti jačanjem kapitalnih potreba banaka i mjera za poboljšanje njihove kreditne aktivnosti odnosno smanjivanje opterećenja manjih banaka te poboljšanje kapaciteta za financiranje malog i srednjeg poduzetništva, odnosno infrastrukturnih projekata”, objasnio je ministar financija Zdravko Marić.