fbpx

Danas je prestao moratorij na ovrhe

Danas je prestao moratorij na ovrhe, a po dostupnim podacima građani najviše duguju financijskim institucijama, dok su najčešća dugovanja za telekomunikacijske usluge, javlja Index.hr

Gledano po iznosu, građani najviše duguju bankama, što se odnosi na kredite, kao i potraživanja vezana za kreditne kartice, pa dug financijskom sektoru tako doseže udio od 35 posto u ukupnim dospjelim dugovanjima.

Fina je zaprimila više od 217 tisuća novih ovršnih prijedloga koji su ovih šest mjeseci bili na čekanju, a iz ureda javnih bilježnika javljaju da ih stiže još 170 tisuća.

Kako provjeriti jeste li ovršeni?

Svatko može besplatno provjeriti je li Fina zaprimila osnovu za plaćanje temeljem koje se provodi ovrha nad nečijim novčanim sredstvima. To je moguće putem sustava e-Građani i u Fininim poslovnicama. Oni koji žele provjeriti je li kod javnog bilježnika protiv njih pokrenut prijedlog za ovrhu, tu informaciju mogu dobiti od Javnobilježničke komore na telefon – 01 6065 510.

Otvaranje zaštićenog računa

Fina je zadnjih dana više puta savjetovala građanima, koji imaju nepodmirena dugovanja ili misle da je neki vjerovnik pokrenuo prisilnu naplatu duga, da to besplatno provjere putem servisa e-Blokade te da otvaranjem zaštićenog računa osiguraju priljev novca koji se ne može ovršiti.

Dužnici koji nemaju dovoljno novca na računu za otplatu duga, a Fina je za njih zaprimila osnovu za plaćanje, trebaju otvoriti zaštićeni račun u Fini, a Fina će odmah potom naložiti banci otvaranje zaštićenog računa na koji će se uplaćivati zaštićena primanja poput onih po osnovi socijalne skrbi, naknade za bolovanje, dječjeg doplatka i slično te većine iznosa plaće ili mirovine.

Primjerice, ako umirovljenik ima mirovinu 4000 kuna, na zaštićeni račun se uplaćuje 3000 kuna, dok se 1000 kuna uplaćuje na redovni račun s kojeg banka potom sredstva prenosi ovrhovoditelju za otplatu duga.