fbpx

Deset dana prije izbora glasalo 53,5 milijuna Amerikanaca

Američki predsjednik Donald Trump glasat će danas na Floridi prije održavanja predizbornih skupova u trima odlučujućim državama priključujući se više od 53 milijuna Amerikanaca koji su već glasali u rekordnom tempu uoči izbora 3. studenog, javlja Index.hr

Trump će glasati osobno u West Palm Beachu

Trump će glasati osobno u West Palm Beachu, u blizini svojeg imanja Mar-a-Lago, pošto je prošle godine prebacio svoje stalno prebivalište i glasačku registraciju iz New Yorka na Floridu, gdje mu je pobjeda izvjesna.

Demokratski suparnik Joe Biden također nastavlja kampanju i sa suprugom Jill danas odlazi u Pennsylvaniju na dva skupa. Bivši predsjednik Barack Obama vodit će skup na Floridi, a na svojem drugom nastupu pojavit će se u ime svog bivšeg potpredsjednika nakon zaustavljanja u srijedu u Pennsylvaniji.

Deset dana prije izbora već je glasalo 53,5 milijuna Amerikanaca

Deset dana prije izbora već je glasalo 53,5 milijuna Amerikanaca, što bi mogao biti najveći odaziv u više od stotinu godina, prema podacima Američkog izbornog projekta.

Trump, koji redovno i bez dokaza osuđuje glasanje poštom zbog mogućnosti izborne prijevare, premda stručnjaci kažu da je pouzdano poput ostalih metoda, glasao je putem pošte na dvama izborima pošto je prebacio adresu na Floridu, na predsjedničkim predizborima u ožujku i državnim izborima u kolovozu.

“Ovdje sam da glasam!”, rekao je pristašama na skupu u Pensacoli u petak navečer, jednom od dva skupa koja je održao u toj državi.

U predizbornoj kampanji u petak Biden i Trump ponovno su se sukobili oko Trumpovog upravljanja pandemijom covida-19.

Biden je rekao da je Trump odustao od obuzdavanja virusa, a Trump je optužio Bidena da pretjeruje u zdravstvenoj krizi da zastraši Amerikance kako bi glasali za njega.

SAD je u petak zabilježio novi dnevni rekord zaraza – 83.757

SAD je u petak zabilježio novi dnevni rekord zaraza – 83.757, po podacima sveučilišta Johns Hopkins. Od početka epidemije u SAD-u je zaraženo gotovo 8,5 milijuna ljudi, a umrlo je oko 224.000, daleko više nego u bilo kojoj drugoj zemlji.

Izborne ankete pokazuju Bidenovo vodstvo pred Trumpom na nacionalnoj razini, no utrka je vrlo tijesna u ključnim državama koje će biti odlučujuće za izbore. U tri od tih država, Sjevernu Karolinu, Ohio i Wisconsin, Trump će otići nakon glasanja i održati skupove.

Biden će pozornost usmjeriti na Pennsylvaniju

Biden će pozornost usmjeriti na Pennsylvaniju, državu ključnu za obojicu kandidata, gdje prema anketama tijesno vodi pred Trumpom. Reuters/Ipsosova anketa objavljena ranije ovaj tjedan pokazuje da Biden ima prednost od 4 postotna boda pred Trumpom u toj državi, što je pad u odnosu na tjedan dana prije.

Biden će održati drive-in predizborne skupove u Bucks Countyju sjeverno od Philadelphije i okrugu Luzerne pored rodnog grada Scrantona, gdje će mu se pridružiti roker Jon Bon Jovi.

Danas će Bidenu ponovno pomoći Obama, koji će održati drive-in skup u Miamiju. Obama, još uvijek popularna osoba u stranci gotovo četiri godine nakon završetka mandata, oštro je napao Trumpovo vodstvo debitiravši u predizbornoj kampanji u srijedu u Pennsylvaniji.