fbpx

”Dobavljači lijekova, ovršite Ministarstvo financija, ako nemaju novca, uzmite im zgrade, Banske dvore…”

Profesor ekonomije i bivši saborski zastupnik, dr. Ivan Lovrinović, osvrnuo se na činjenicu da Plenkovićeva vlada s jedne strane ne želi produžiti moratorij na ovrhe stotina tisuća siromašnih hrvatskih građana, dok s druge strane odbijaju platiti enormne dugove veledrogerijama, tvrdeći da se oni moraju strpiti.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Zdravstveni sustav duguje dobavljačima lijekova skoro 5 milijardi kuna. Mnogi računi su dospjeli još prije godinu i više dana i potpuno je jasno da se država oglušuje prema svojim obvezama koje su jasne, jer postoje vjerodostojne isprave. Na temelju takvih isprava svi ostali vjerovnici putem javnih bilježnika i Fine svakodnevno ovršuju građane bez milosti ne pitaju ih imaju li uopće od čega živjeti. Pokupe im s računa svaku prispjelu kunu.

S druge strane ministar financija i premijer u dobro poznatom bahatom stilu nude tek 200 milijuna kuna. Zamislite – nude, jer to je njihov stil. Kao da lijekove tek sada naručuju pa se cjenkaju. Za njih rok dospijeća ne vrijedi pa, prema tome, doslovno ucjenjuju dobavljače. Oni bi plaćali kad hoće i koliko hoće.

Za to vrijeme ti isti ljudi medije zasipaju izjavama da će pomoći blokiranima i ovršenima.

Još jedna u nizu obmana i laži. Dugovi zdravstvenog sustava dostigli su 9 milijardi kuna. To nisu niti uračunali u javni dug – to je posebna, izvanbilančna statistika.

Vlada koja sama ne poštuje svoje zakone ne može očekivati da ih svi ostali poštuju.

Poruka dobavljačima lijekova: imate vjerodostojne isprave (račune), posjetite javne bilježnike i neka oni ovrše Ministarstvo financija. Ako nemaju novca na računu ovršite mi zgrade ministarstava, Banske dvore i štošta drugo do ukupne namire duga.

U protivnom ćemo mi građani početi sumnjati da možda u toj masi računa i tolikim iznosima nešto i ne štima, ako toliko dugo ne pokrećete ovrhe protiv države”, zaključuje Lovrinović.