fbpx

Donald Trump napustio vojnu bolnicu i građanima poručio da se ne boje covida-19

Nakon što je izašao iz bolnice, noseći bijelu kiruršku masku, Donald Trump je podignuo palac gore i mahnuo novinarima dok je iz helikoptera išao prema Bijeloj kući, javlja net.hr

Predsjednik SAD-a Donald Trump u ponedjeljak je napustio vojnu bolnicu Walter Reed kod Washingtona u kojoj se liječio od covida-19, te se helikopterom vratio u Bijelu kuću, koja je četiri tjedna uoči predsjedničkih izbora pogođena zarazom koronavirusom. Noseći bijelu kiruršku masku, Trump (74) je podignuo palac gore i mahnuo novinarima dok je iz helikoptera išao prema Bijeloj kući.

Nakon što se stubištem popeo na južni trijem Bijele kuće, skinuo je masku te pozirao za fotografiranje i snimanje, također uz podizanje palčeva i mahanje. Ranije, dok je napuštao vojnu bolnicu, na novinarsko pitanje o tome koliko je ljudi u Bijeloj kući zaraženo koronavirusom odgovorio je: “Puno vam hvala.”

Trump je u petak objavio da je zaražen koronavirusom te je kasnije toga dana prebačen u vojnu bolnicu Walter Reed kod Washingtona, dok je danas najavio da će u 18,30 sati po lokalnom vremenu napustiti bolnicu, pri čemu je građanima poručio i da se ne boje covida-19.

“U 18,30 sati izlazim iz sjajne bolnice Walter Reed. Osjećam se jako dobro! Ne bojte se covida-19. Ne dopustite da vam upravlja životom. Pod Trumpovom administracijom razvili smo odlične lijekove i stekli odlična znanja. Osjećam se bolje nego prije 20 godina”, napisao je Trump na Twitteru.

Inače, osim Trumpa, koronavirus je zahvatio i njegovu suprugu Melaniju, bliske savjetnice Hope Hicks i nekoliko drugih članova njegove ekipe, kao i glasnogovornicu Kayleigh McEnany. Kako je Trumpov medicinski tim rekao novinarima ispred bolnice, američki predsjednik u posljednjih više od 72 sata nije imao temperaturu, a razina kisika u organizmu mu je normalna.
Međutim, liječnici su odbili odgovarati na pitanja o bilo kakvim posljedicama koju bi bolest mogla imati na Trumpova pluća, ili pak otkriti kada je posljednji put bio negativan na koronavirus. Iz tima su otkrili da je američki predsjednik posljednjih dana dva puta dobio dodatni kisik.

Cjepivo dolazi ‘momentalno’

Nedugo nakon što je napustio vojnu bolnicu kod Washingtona te se helikopterom vratio u Bijelu kuću, Trump je na Twitteru objavio video snimljen u Bijeloj kući, u kojem je na početku pohvalio liječnike i medicinske sestre u zdravstvenoj ustanovi u kojoj je boravio.

Osim što je ponovio da je mnogo naučio o koronavirusu, Trump je ponovio i ranije poruke o tome da se koronavirusa ne treba bojati. “Jedna stvar je sigurna. Ne dopustite da zavlada nad vama i preuzme vaše živote, ne bojte se, pobijedit ćete ga”, rekao je Trump, koji je građanima poručio i da izađu van, no i da budu oprezni.

Ustvrdio je da je SAD najbolja zemlja na svijetu koja ima najbolju medicinsku opremu i lijekove, a kada je riječ o cijepivu, rekao je da ono dolazi “momentalno”. Izjavio je i da je bolnicu mogao napustiti još prije dva dana jer se osjećao sjajno, bolje no u zadnjih 20 godina, a iako kaže da to ne zna, izrazio je nadu da je sada “možda i imun” na koronavirus.

Biden pozvao Trumpa da ukaže na važnost maski

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden iznova je prozvao republikanskog protukandidata i aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog umanjivanja ozbiljnosti koronavirusa, pozvavši ga da uputi poruku o važnosti nošenja maski.

“Nadao bih se da će predsjednik nakon što je prošao ono što je prošao – i drago mi je što se, čini se, prilično dobro drži – Amerikancima prenijeti pravu poruku: Maske su važne”, izjavio je Biden za NBC News u gradskoj vijećnici u Miamiju na Floridi.

Trump je bolnicu napustio noseći masku, no skinuo ju je dok je na trijemu Bijele kuće pozirao fotografima i snimateljima, masku nije nosio ni u objavljenom videu, a zasad ostaje nepoznato je li Biden pogledao taj video.

Kampanja u Floridi

Bidenova izjava za NBC uslijedila je nakon što je dan proveo u predizbornoj kampanji na Floridi, koja se smatra ključnom saveznom državom za pobjedu na predsjedničkim izborima zakazanim za 3. studenog, pri čemu i većina političkih analitičara apostrofira da Trump gotovo nema izgleda za ponovni izbor za američkog predsjednika ukoliko ne odnese pobjedu u toj državi. “Ljudi, ako osvojimo Floridu, vi ste pobijedili”, poručio je pak Biden građanima tijekom današnjeg posjeta četvrti Mali Haiti u Miamiju.

Biden, koji je suočavanje aktualnog američkog predsjednika s pandemijom koronavirusa stavio u središte svoje kampanje, usredotočio se na Trumpovu nespremnost da u potpunosti prihvati maske, čije su nošenje zdravstveni stručnjaci, uključujući i Trumpovu administraciju, izdvojili kao možda najučinkovitiji alat za zaustavljanje širenja bolesti. “Kakav je to ‘mačo’ stav, neću nositi masku, Budi domoljub, zaboga”, poručio je Biden u gradskoj vijećnici.

Biden je u Miamiju posjetio i kubansku četvrt Mala Havana, gdje je također pozvao Trumpa da posluša znanstvenike i podrži nošenje maski. Biden je četvrt posjetio jer nastoji prodrijeti u biračko tijelo kubanskih Amerikanaca, s obzirom da istraživanja pokazuju da mnogi od njih podržavaju Trumpa, odnosno njegov čvrst stav prema komunističkom vodstvu Kube.

Ispitivanje Ipsosa za Reuters provedeno 2. i 3. listopada, nakon što je potvrđeno da je Trump zaražen, pokazalo je da Biden vodi 10 postotnih bodova na nacionalnoj razini te da gotovo dvije trećine Amerikanaca misli da se Trump vjerojatno ne bi zarazio da je ozbiljnije shvatio virus.

Foto: Al Jazeera