fbpx

Europski ured Svjetske zdravstvene organizacije upozorio na naglo rastući broj novozaraženih

Europski ured Svjetske zdravstvene organizacije upozorio je da je naglo rastući broj novozaraženih “jako zabrinjavajuć”, javlja Index.hr

Rečeno je to na press-konferenciji koju je održao Hans Kluge, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu.

“Epidemiološka situacija u Europi je razlog za veliku zabrinutost. Dnevne brojke novozaraženih su u porastu, baš kao i brojke hospitaliziranih”, rekao je Kluge.

“Covid-19 je sada peti uzrok smrti u Europi, dosegli smo broj od 1000 smrti dnevno”, rekao je regionalni direktor WHO-a, dodavši kako situacija ipak nije toliko loša koliko je bila u travnju.

Veći broj dnevnih slučajeva, pet puta manje smrti

“Iako bilježimo dva do tri puta veći broj slučajeva dnevno u usporedbi s vrhuncem epidemije u travnju, bilježimo i pet puta manje smrti”, rekao je Kluge.

Pojasnio je da se dio većeg broja novozaraženih može povezati s većim brojem testova među mlađim ljudima, a niža smrtnost bi se mogla objasniti činjenicom da se virus širi među mlađim i samim time manje ranjivim ljudima.

Kluge kaže da bi “jednostavne mjere poput masovnog korištenja maski u kombinaciji sa strogim kontrolama okupljanja mogle spasiti 280.000 života do veljače sljedeće godine”.

Podsjetimo, u radu WHO-a Europe sudjeluje 53 zemlje, među kojima su i Rusija i niz zemalja središnje Azije. U zemljama članicama zabilježeno je više od 7,5 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom te gotovo 250.000 smrti.

Foto DW