fbpx

FRANCUSKA Uhićen muškarac povezan s napadom u Nici

U Francuskoj je uhićen 47-godišnji muškarac, sumnja se da je bio u kontaktu s napadačem iz Nice koji je jučer ubio troje ljudi, javlja Index.hr 

Informaciju je za Reuters potvrdio izvor iz suda. Napadač je u 9 sati po lokalnom vremenu naoružan nožem ušao u crkvu i prerezao grkljan upravitelju crkve, odrubio glavu ženi starije dobi i teško ozlijedio treću ženu koja je preminula u obližnjem kafiću.

Izvor iz suda je za Reuters rekao kako je 47-godišnjak koji je povezan s njim uhićen sinoć.

U međuvremenu tužitelj Jean Francois Ricard rekao je kako je napadač u Nicu stigao vlakom jučer rano ujutro. Ranije je otkriveno da ima 21 godinu, da je iz Tunisa te da je u Europu ušao migrantskim čamcem koji je pristao u Italiji, u Lampedusu. Sa sobom je imao dokumente talijanskog Crvenog križa.

Podignut stupanj uzbune, 7000 vojnika na ulicama

Macron je popodne stigao u Nicu i rekao kako na teren izlazi još vojnika koji će štititi javna mjesta poput školi i crkvi. Umjesto dosadašnjih 3000 vojnika na ulicama će ih biti 7000. Tužitelj za antiterorizam je otvorio istragu, a Francuska je digla stupanj uzbune na najviši stupanj.

Napad u Nici sličan je napadu do kojeg je došlo ranije ovog mjeseca u Parizu, kada je ubijen i obezglavljen učitelj Samuel Paty. To ubojstvo je povećalo tenzije u Francuskoj, a predsjednik Macron je stao u obranu prava objave karikatura. Njegova vlada je odlučila stati na kraj radikalnom islamu u Francuskoj, što je pak razljutilo Tursku i ostale muslimanske zemlje.

Napadač u Nici je više puta rekao “Allahu Akbar” prije nego što je upucan. Kuran, dva telefona i nož su pronađeni kod njega, rekao je Jean Francois Ricars, tužitelj za antiterorizam.

“Pronašli smo vrećicu koju je ostavio. U njoj su bila dva noža koja nije koristio u napadu”, dodao je. Policijski izvori javljaju kako se muškarac zove Brahim Aouissaoui.