fbpx

Google mora pokrenuti razgovore s izdavačima o plaćanju za upotrebu sadržaja

Google mora pokrenuti razgovore s izdavačima u Francuskoj o plaćanju za upotrebu sadržaja, potvrdio je prizivni sud otvorivši time put za dogovor na razini cijele industrije u zemlji, javlja Index.hr

Presuda bi mogla odjeknuti izvan Francuske jer prisiljava Google da sjedne za stol s izdavačima i novinskim agencijama kako bi se pronašao način da im se plati za “srodna prava” po pravilima Europske unije o autorskim pravima, koja omogućuju izdavačima da traže naknadu od online platformi za prikazivanje medijskih sadržaja.

Presuda se razlikuje od prošlotjednog Googleovog obećanja da će platiti milijardu dolara izdavačima za njihove vijesti tijekom sljedeće tri godine, budući da presuda suda implicira pronalaženje održive metodologije za isplaćivanje naknada izdavačima i novinskim agencijama za vijesti.

Novi projekt

Googleov projekt za isplatu naknade novinskim izdavačima, nazvan Google News Showcase, bit će pokrenut u Njemačkoj, gdje su se tom projektu priključili Der Spiegel, Stern i Die Zeit, te u Brazilu, gdje sudjeluju Folha de S. Paulo, Band i Infobae.

Presuda je donesena nekoliko sati nakon što je Google objavio da je spreman postići sporazum s francuskim izdavačima za njihove vijesti.