fbpx

Grčka neće pregovarati s Turskom dok ne povuče brod Oruc Reis

Grčka neće pregovarati s Turskom sve dok se turski istraživački brod Oruc Reis bude nalazio u vodama njezinog epikontinentalnog pojasa, poručio je danas glasnogovornik grčke vlade, javlja Index.hr

“Sve dok se Oruc Reis bude nalazio u tom području, nećemo održati pripremne kontakte s Turskom”, rekao je Stelios Petsas za Skai Radio, prenosi Reuters.

Grčka i Turska dogovorile su nastaviti pripremne razgovore o nizu spornih pitanja koji su prekinuti 2016. godine. Ti razgovori ni nakon 14 godina i 60 krugova nisu dali rezultata.

Grčka je u ponedjeljak ocijenila da je turska odluka da pošalje istraživački brod Oruc Reis u vode u blizini grčkog otoka Kastelloriza “velika eskalacija” i “izravna prijetnja miru u regiji”.

Turska: Neprihvatljivo je da postoji otpor prema našoj zemlji

Turska je odbacila kritike tvrdeći da istraživanja provodi na svojem epikontinentalnom pojasu.

“Neprihvatljivo je da postoji otpor našoj zemlji, koja ima najdužu obalu na istočnom Sredozemlju, i koja provodi istraživanja 15 kilometara od svojeg kopna”, poručila je u ponedjeljak Ankara dodajući da su grčke optužbe neutemeljene i da nemaju uporište u međunarodnom pravu.

Oruc Reis i još dva broda, Ataman i Cengiz Han, provodit će istraživanja u istočnom Sredozemlju do 22. listopada, objavila je turska mornarica.

Turska je sredinom rujna povukla Oruc Reis iz spornih voda kako bi otvorila prostor diplomaciji pred summit Europske unije

Turska je sredinom rujna povukla Oruc Reis iz spornih voda kako bi otvorila prostor diplomaciji pred summit Europske unije na kojem se razgovaralo o mogućem uvođenju sankcija Ankari.

Europski čelnici poručili su tada da bi sankcije mogli uvesti već u prosincu nastavi li Turska s istraživanjima plina u regiji.

Njemačka je danas pozvala Tursku na dijalog

Njemačka, koja u ovom polugodištu predsjeda Unijom, pozvala je danas Tursku da se suzdrži od provokacija i izrazila “punu solidarnost” s Grčkom i Ciprom u tom sporu kao europskim partnerima.

“Ankara mora prekinuti politiku naizmjeničnog popuštanja i provokacija ako želi pregovore, kako opetovano tvrdi”, rekao je njemački ministar Heiko Maas u Berlinu prije odlaska u posjet Cipru i Grčkoj. Kazao je da Grčka i Cipar imaju potporu i Njemačke i Europske unije, ali i pozvao “sve strane da ulože iskrene napore” da se pronađe rješenje.

Tursku je pozvao da ne zatvara vrata dijalogu i da ne nastavlja istraživanje plina u spornim vodama.

Maas će danas na Cipru razgovarati s ciparskim predsjednikom Nicosom Anastasiadesom i ministrom vanjskih poslova Nikosom Christodoulidesom. Nakon toga posjetit će Atenu gdje će se sastati s grčkim premijerom i ministrom vanjskih poslova. Ankaru neće posjetiti.