fbpx

HRVATSKE BANKE PRED SLOMOM – POVUCITE NOVAC

Hrvatsko gospodarstvo je pred slomom pritisnuto korupcijom, visokim porezima i nesposobnom vladom, a sada i koronavirusom. Sve to ozbiljno ugrožava punjenje državnog proračuna te destabilizira državne financije. Država je najveći dužnik bankama u RH te je jasno da uskoro neće moći pokrivati vlasite obveze, pa tako ni one prema bankama.

Izgleda da je novac sada najsigurniji zakopan negdje u zemlju, pod kubnim metrom betona, negdje u trezoru ili sl. Novac na računu u ovom trenutku je kockanje.

S druge strane, banke već godinu dana izbjegavaju financiranje većih i ozbiljnijih projekata, što zbog stanja u gospodarstvu, što zbog nemogućnosti naplate glavnice i kamata zbog krize koju je svorila korona virus kao i zakon o odgodni naplata i ovrha.

Banke trenutno daju minuse na mirovine i plaće zaposlenika državnih tvrtki za koje imaju garanciju naplate barem toliku da te tvrtke neće preko noći propasti jer iza njih stoji državni proračun i državna imovina kao garancija.

Koliko će gospodarstvo još dugo izdržati pod pritiskom novog vala koronavirusa neznamo, no definitivno je da će banke to zasigurno osjetiti.