fbpx

HRVATSKI STANDARD Prosječna plaća radnika u Kini premašila onu naših radnika!

“Prosječna plaća radnika u Kini premašila je onu naših radnika. Kinezi koji rade u prosjeku dobiju mjesečno oko 7600 kuna, dok je naša prosječna plaća oko 6900 kuna. U proteklih 10 godina prosječna plaća u Kini je porasla skoro tri puta!”, istaknuo je ekonomist prof. Ivan Lovrinović.

Prije 10 godina prosječna plaća u Kini je bila, preračunato u kune, oko 3600 kuna dok je u našoj zemlji bila oko 5200 kuna. Sve plaće su u nominalnom iznosu a po paritetu kupovnih moći Kinezi još bolje stoje.

“Vidljivo je kako je u Kini prosječna plaća snažno rasla pa se tako promijenila slika kineskog radnika u našim očima kao nekada jeftinog, najjeftinijeg na svijetu. Sada smo mi jeftina radna snaga ali unatoč tome nema stranih investicija i rasta izvoza, kao niti BDP-a, istiće Lovrinović.

Kinezi drastično kažnjavaju korupciju

Za to ima, kaže, nekoliko razloga.

“U Kini se korupcija drastično kažnjava i pravosuđe očito efikasnije funkcionira. U nas vlada nered u pravosuđu a politički sustav je potpuno izokrenut pa u takvom ambijentu strancima ne pada na pamet ulagati u Hrvatsku. Ako je netko mislio da je niska cijena radne snage najvažnija za uzlet ovi podaci to demantiraju. Ovo je jedan od dokaza nepostojanja vizije i potpune propasti ekonomskih politika u Hrvatskoj uključujući i sadašnju”, ističe Lovrinović.

Osvrnuo se i na povećanje minimalne plaće.

“Vlada je povećala minimalac za 150 kuna na 3400 kuna neto. Tko s takvom plaćom može preživjeti? Za to vrijeme država je na kamatama na svoj dug mogla uštedjeti proteklih 10 godina oko 40 milijardi kuna i dijelom subvencionirati rast minimalca te ga podići značajno. Mogla je naplatiti i oko 28 milijardi kuna nenaplaćenog poreza i još puno toga. Bogatu zemlju su nesposobne i korumpirane vladajuće garniture pretvorile u siromašnu, iz koje se ljudi iseljavaju”, zaključuje profesor Lovrinović.