fbpx

IMAMO NAJVIŠE KARCINOMA U EU: Police su nam pune tuđeg smeća, danas povučeni čokolada i meso

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u srijedu da se zbog bakterije iz roda Salmonella spp. s tržišta povlači Cekinovo pileće strojno otkošteno meso, brzo smrznuto, težine 500 grama. Isto ministarstvo izvijestilo je da se Kraševa čokolada s lješnjacima i grožđicama Finesse od 80 grama također povlači i opoziva zbog mogućeg sadržaja komadića stakla. Takve vijesti dolaze gotovo svaki dan. I onda se čudimo da Hrvatska prednjaći po broju karcinoma u EU!

Samo do listopada ove godine s polica je povućeno 14 proizvoda u kojima je inspekcija ministarstva poljoprivrede uočila opasnost za ljudsko zdravlje. A koliko ih je prošlo nezapaženo i ljudi su ih konzumirali?

“Prema vrstama opasnosti utvrđeno je da se najveći broj slučajeva u tekućoj godini odnosio na kemijske opasnosti (18) te one mikrobiološke (17), dok su u samo dva slučaja utvrđena strana tijela u hrani, a u 10 slučajeva u pitanju su bile tzv. ostale opasnosti”, kazali su za Slobodnu Dalmaciju u Ministarstvu poljoprivrede pojasnivši da se kategorija “ostale opasnosti” većinom odnosila na neispravnu deklaraciju poput, primjerice, nedeklarirane prisutnosti alergena u hrani.

Na čudi stoga što u Hrvatskoj od raka godišnje umire više o 14 tisuća ljudi, dok se godišnje otkrije više od 22 tisuće novih pacijenata oboljelih od raka, a svaki dan dijagnozu dobije oko 60 ljudi.

Hrvatska i Mađarska pri vrhu su ljestvice u Europskoj uniji po najviše umrlih od raka dok se Hrvatska nalazi među pet zemalja s najlošijim preživljenjem za rak pluća (10 posto), prostate (81 posto), želuca (20 posto), debelog crijeva (kolon 51 posto, rektum 48 posto) i mijeloidnih leukemija u odraslih (32 posto), prema podacima medicinskog lista The Lancet.