fbpx

Japan u krizi svojim građanima pomaže s plaćanjem stanarine

Rekordnih 96.000 japanskih kućanstava dobilo je subvencije vlade od travnja do kolovoza kako bi mogli plaćati stanarinu u gospodarskoj krizi koju je izazvala pandemija koronavirusa, izvijestili su u četvrtak mediji.

Brojka obuhvaća pet mjeseci a veća je 2,6 puta nego u cijeloj fiskalnoj 2010. godini i globalnoj financijskoj krizi, kada je pomoć dobivalo 37.151 kućanstvo, izvijestio je Kyodo News, pozivajući se na izvješće ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi.

510 dolara samcima

Program je prema početnoj zamisli bio namijenjen radnicima koji su izgubili posao, da bi vlada u travnju ublažila uvjete kako bi pomogla i drugim ljudima sa smanjenim primanjima zbog pada gospodarstva u pandemiji.

Samačko kućanstvo u Tokiju može dobiti do 53.700 jena (510 dolara) mjesečno, kroz razdoblje od tri mjeseca, uz mogućnost produljenja tog razdoblja na devet mjeseci, piše Kyodo.

U kolovozu pao broj zahtjeva

U kolovozu je broj podnositelja zahtjeva naglo pao, na 9.374, sa svibanjskih 44.811, budući da je vlada počela ublažavati izvanredno stanje koje je uvela kako bi suzbila pandemiju, naloživši privremeno zatvaranje brojnih poduzeća.

Japansko gospodarstvo smanjilo se u razdoblju od travnja do lipnja, treće tromjesečje zaredom, i to rekordnih 28,1 posto, najviše od 1980. godine, teško pogođeno pandemijom, a udarac mu je zadalo i podizanje stope poreza na dodanu vrijednost u listopadu 2019., podsjeća dpa.