fbpx

KAKO TO? Kažu da se kod nas događaju napadi jer je previše oružja po kućama. U Švicarskoj ga je puno više, a nema napada!

U Hrvatskoj je po kućama previše oružja zaostalog od Domovinskog rata, zato se događaju napadi poput jučerašnjeg na Markovom trgu. Izjava je to koja se može čuti u domaćim medijima koji analiziraju uzroke jučerašnjeg napada na zgradu vlade i ranjavanja policajca.

No, primjerice u Švicarskoj je puno više oružja po kućama nego u Hrvatskoj, ali napadi poput jučerašnjeg nisu zabilježeni.

Tamo se vojna obveza sastoji se od četveromjesečne izobrazbe, a potom se svake godine tri tjedna mora prisustvovati vojnoj vježbi na koju će građanin doći s oružjem koje je obavezan čuvati kod kuće.

Štoviše, sve do 1969. je pitanje posjeda oružja bilo u nadležnosti pojedinih kantona pa je tako negdje bila čak obaveza imati oružje – i pokazati ga, ako se muškarac želio oženiti!

Temelj švicarske vojske je stoljećima bio takav, rezervni sastav i nerijetko su građani smjeli zadržati svoje naoružanje i nakon obaveze služenja. Rezultat jest da se u švicarskim domovima nagomilao nevjerojatni arsenal od najmanje 2,5 milijuna, po nekim procjenama i 4,5 milijuna komada oružja – na oko 7,5 milijuna stanovnika te zemlje.

No, zanimljivo je, da za razliku od Hrvatske, slučajeva zlouporabe gotovo da i nema.

U Švicarskoj još nitko nije automatskim oružjem napao zgradu vlade ili se obračunao s dilerima droge.

Je li uistinu oružje krivo ili je problem u nečemu drugom.