fbpx

Kineski uvoz i izvoz snažno porasli u rujnu

Kineski uvoz i izvoz snažno su porasli u rujnu, pokazali su danas objavljeni podaci carinske uprave nagovješćujući stabilizaciju oporavka drugog gospodarstva svijeta od posljedica koronakrize, javlja Index.hr

Uvoz je poskočio 13,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, nakon 2,1-postotnog pada u kolovozu, signalizirajući oporavak potrošnje i državnih ulaganja od krize koju je prouzročio covid-19. Porastao je i izvoz, za 9,9 posto u odnosu na prošlogodišnji rujan.

Kineske tvornice rade budući da je Peking uglavnom uspio zaustaviti širenje koronavirusa dok SAD i europske države proživljavaju drugi veliki val širenja virusa.

U rujnu je kineski izvoz u SAD poskočio 20,5, a uvoz 24,7 posto

Nakon ponovnog otvaranja poslovanja u ožujku kineski su proizvođači imali pristup zajmovima kako bi prebrodili pandemiju. Kina izvozi puno maski i medicinske opreme potrebne širom svijeta, kao i potrošačku elektroniku, posebno traženu robu u vrijeme pandemije.

U razdoblju od siječnja do rujna kineski izvoz smanjen je blagih 0,8, a uvoz 3,1 posto.

U rujnu je kineski izvoz u SAD poskočio 20,5, a uvoz 24,7 posto, u skladu s trgovinskim sporazumom s SAD-om kojim se Peking obavezao u sljedeće dvije godine kupiti američke proizvode i usluge u vrijednosti najmanje 200 milijardi dolara većoj nego 2017. godine.

Sporazum je zaustavio štetan trgovinski rat u sklopu kojeg su dvije zemlje uvele carine vrijedne milijarde dolara, zakočivši svjetsko gospodarstvo, podsjeća dpa.