fbpx

Kirgistanski predsjednik zbog političkih sukoba proglasio izvanredno stanje

Kirgistanski predsjednik Soronbaj Ženbekov proglasio je izvanredno stanje u prijestolnici Biškeku i naredio slanje vojske nakon što su se pobornici suprotstavljenih političkih skupina sukobili na ulicama.

Novinar Reutersa u kirgistanskoj prijestolnici je čuo pucnjavu i vidio kako prosvjednici iz rivalskih skupina bacaju kamenje i boce jedni na druge.

Izvanredno stanje uključuje policijski sat i stroge sigurnosne restrikcije, a trajat će od 20 sati u petak do 21. listopada, priopćio je Ženbekovljev ured.

U priopćenju se ne otkriva koliko će vojnika biti poslano na ulice, no stoji da će se vojska koristiti vojnim vozilima, postaviti kontrolne točke i sprječavati oružane sukobe.

Kirgistanski predsjednik ranije je rekao da je spreman na ostavku kad se imenuje nova vlada.

Svađa oporbenih stranaka

U državi vlada politički vakuum. Oporbene stranke međusobno se svađaju otkad su preuzele vladine zgrade i primorale na poništavanje rezultata parlamentarnih izbora u nedjelju.

Dvije vodeće ličnosti oporbe u petak su se udružile i osigurale podršku Ženbekovljevog prethodnika Almazbeka Atambajeva. No njihovi i pobornici drugih skupina održali su svoje skupove za koje političari tvrde da bi se mogli pretočiti u nasilne sukobe.

Rusija je situaciju u Kirgistanu, domu ruske vojne baze, nazvala “neredom i kaosom”.

Tamošnja kriza predstavlja ispit za utjecaj Kremlja na političku situaciju u toj bivšoj sovjetskoj republici, u vrijeme dok traje rat između Armenije i Azerbajdžana, a u Bjelorusiji traju masovni prosvjedi.

Opozicija je podijeljena na 11 stranaka koje predstavljaju interese klanova u državi u kojoj su od 2005. prosvjedima zbačena već dva predsjednika.

Na parlamentarnim izborima u nedjelju pobjedu su odnijeli Žebenkovljevi saveznici koji nisu izlazili u javnost nakon što je oporba krenula prosvjedovati. Zapadni promatrači zaključili su da su tvrdnje o potencijalnoj kupnji glasova na tim izborima vjerodostojne.

Hina