fbpx

KORNATSKA TRAGEDIJA Za mjesec dana Vrhovni sud odlučuje hoće li pustiti Dražena Slavicu na slobodu

Vrhovni sud bi za najviše mjesec dana trebao odlučiti hoće li pustiti vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavicu na slobodu ili će ponovno cijeli sudski postupak u slučaju tragedije na Kornatima vratiti na početak, javlja net.hr

Javna sjednica na kojoj su tužiteljstvo i obrana iznijeli žalbene argumente u slučaju utvrđivanja odgovornosti vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice za tragediju na Kornatima, održana je u srijedu na Vrhovnom sudu u Zagrebu. U tragediji koja se dogodila 30. kolovoza 2007. poginulo je 12 vatrogasaca, a Slavica je otada već dvaput oslobođen krivnje.

Srušene dvije oslobađajuće presude

Vrhovni je sud 2013. srušio prvu oslobađajuću presudu, jer je bilo sporno proceduralno suđenje, a sada se raspravlja o žalbenim argumentima. U cijelom slučaju je bilo oko 150 svjedoka, a održane su mnoge rasprave i ročišta, što će suci trebati uvažiti tijekom svog vijećanja koje će trajati najviše mjesec dana, nakon čega slijedi njihova konačna odluka o tome hoće li Slavica biti slobodan ili će se sve ponovno vratiti na početak.

“Teško je. Trinaest godina je prošlo od svega i normalno očekujem kraj ove agonije. Jednu presudu, kaznu, već sam prošao, sad čekam kraj. To su bili moji dobri prijatelji i kolege, iznimno mi je teško, onda i danas. Sve bih dao da se to nije dogodilo, ali da nismo pokrenuli akciju tada, koja je nažalost tako završila, ja bih isto bio tu”, rekao je Dražen Slavica za N1 pri izlasku sa suda te poručio obiteljima poginulih da mu je iskreno žao.

Eruptivni požar

Kao službeni uzrok tragedije navodi se izuzetno rijedak prirodni fenomen – eruptivni požar. Zbog toga obrana smatra da Slavica nije kriv te očekuje oslobađajuću presudu. “Radilo se o prirodnom fenomenu i nema govora o kaznenoj odgovornosti. Nemoguće je da je Dražen Slavica odgovoran jer je fizički bio udaljen tridesetak kilometara”, poručio je njegov odvjetnik Čedo Prodanović.