fbpx

Korona se širi Europom, u Nizozemskoj srušen rekord

Drugi val covida-19 snažno je pogodio Europu, posebice Belgiju, sjedište Europske unije i NATO-a, no pandemija se također razmahala i u Švicarskoj, Austriji i Nizozemskoj, javljaju agencije, javlja Index.hr

Belgija ima jednu od najvećih stopa smrtnosti

Belgija je sredinom listopada zabilježila dnevni prosjek od 15.316 zaraženih, priopćili su danas zdravstveni dužnosnici nekoliko sati od odluke vlade o novom zatvaranju zemlje.

Belgija ima jednu od najvećih stopa smrtnosti u svijetu po glavi stanovnika, a sada, u drugom valu, ima jednu od najvećih stopa zaraze.

“Trenutno ne vidimo nikakvu promjenu koja bi nam išla na ruku”, kazao je glasnogovornik ministarstva zdravstva Yves Van Laethem.

U razdoblju od 20. do 26. listopada zabilježen je porast od 38 posto novih slučajeva u odnosu na prethodni tjedan. Od izbijanja pandemije u toj se zemlji zarazilo 392.258 ljudi. Belgija ima 11 milijuna stanovnika. Nakon što je zatvorila barove, restorane, teretane i kulturne institucije, savezna vlada danas odlučuje o uvođenju lockdowna.

Švicarcima se raspada sustav za praćenje kontakata

Švicarske zdravstvene vlasti danas su objavile da se broj zaraženih povećao za 9207, a broj hospitaliziranih za 279. Zdravstveni sustav grčevito se bori s drugim valom covida-19, a sustav praćenja kontakata je pred raspadom.

Ukupni broj zaraženih u Švicarskoj, sa susjednom kneževinom Lihtenštajn, popeo se na 154.251, a do sada je umrlo 2037 ljudi.

Austrija sutra objavljuje nove mjere, u Nizozemskoj srušen rekord

Austrija je danas prijavila 5627 novozaraženih u 24 sata, a kancelar Sebastian Kurz upozorava da će bolnice s oko 6000 novih slučajeva premašiti svoje kapacitete. Vlada bi sutra trebala objaviti nove mjere za suzbijanje virusa.

Nizozemska je pak postavila neslavan rekord od preko 11.000 novih slučajeva u 24 sata. Prema Nacionalnom institutu za javno zdravstvo, u jednom danu oboljelo je čak 11.119 ljudi. Nizozemci još važu hoće li uvoditi nove, strože mjere.