fbpx

Liječnik Bijele kuće tvrdi da Donald Trump više nije zarazan

Liječnik Bijele kuće tvrdi da Donald Trump više nije zarazan: ‘Ove večeri sam sretan što mogu objaviti da, uz to što Trump ispunjave kriterije (CDC-a) za siguran prekid izolacije’, javlja net.hr

Više nema rizika da bi američki predsjednik Donald Trump mogao druge zaraziti koronavirusom, kazao je liječnik Bijele kuće, prenosi u nedjelju BBC. Objava Seana Conleyja prva je o Trumpovu zdravlju od četvrtka.

Ranije u subotu predsjednik je održao govor okupljenima s balkona Bijele kuće, što je bio njegov prvi javni nastup nakon hospitalizacije zbog koronavirusa. Neki su bili zabrinuti da je Trump možda još uvijek zarazan.

Liječnik Bijele kuće objavio je kako posljednji testovi pokazuju da više “ne postoje dokazi o aktivnom repliciranju virusa” te da se “smanjuje” virusno opterećenje. Međutim, u priopćenju ne piše je li Trump negativan na koronavirus.
Conley navodi kako je Trump podvrgnut osjetljivim laboratorijskim testovima koji detektiraju razinu virusa u tijelu. “Ove večeri sam sretan što mogu objaviti da, uz to što Trump ispunjave kriterije (CDC-a) za siguran prekid izolacije, PCR testovi na covid-19 pokazuju da, po trenutno prihvaćenim standardima, on više ne predstavlja rizik od prijenosa (koronavirusa) za druge”, kazao je Conley.

Trumpu su se pojavili simptomi koronavirusa prije 10 dana, a dan kasnije primljen je u vojnu bolnicu Walter Reed. U bolnici je Trump primio, između ostalih lijekova, kortikosteroid deksametazon koji se uobičajeno daje samo u težim oblicima bolesti. Trump je u subotu poručio okupljenima da se “osjeća odlično” te da ne uzima lijekove protiv covida-19.