fbpx

LOCKDOWN U FRANCUSKOJ Kolone na izlazu iz Pariza

Kolone i gužve oko Pariza su se rastezale na kumulativnih 700 kilometara u regiji Ile-de-France; mnogi su otišli na selo provesti karantenu, javlja net.hr

Samo nekoliko sati prije nego što je u Francuskoj na snagu stupio novi nacionalni “lockdown”, promet oko Pariza dostigao je rekordnu razinu. Kolone i gužve oko Pariza su se rastezale na kumulativnih 700 kilometara u regiji Ile-de-France rano u četvrtak navečer, izvijestili su lokalni mediji, prenosi BBC.

Mjere zaključavanja stupile su na snagu u petak u ponoć (23:00 GMT) kako bi se suzbilo širenje infekcija koronavirusom. Ljudima je naređeno da ostanu kod kuće, osim u slučaju bitnih poslova ili medicinskih razloga.
Predsjednik Emmanuel Macron rekao je da “zemlji prijeti drugi val pandemije koji će zasigurno biti puno snažniji od prvog”. Dnevni broj novozaraženih u Francuskoj je na najvišim razinama od travnja, a u četvrtak su detektirali 47.637 novih slučajeva covida-19 i imali su 250 preminulih.

Dok su Parižani uglavnom napuštali grad kako bi na selu proveli vrijeme karantene, neki od njih su se vraćali s odmora jer su u Francuskoj ovaj tjedan bili školski praznici koji završavaju s nedjeljnim blagdanom Svih svetih. Velike gužve zbilježene su i oko Lyona i Bordeauxa, a nakon ponoći snimljene su prazne pariške ulice nakon uvođenja karantene.

Objavljen popis novih mjera

Francuska vlada je u četvrtak objavila popis novih mjera za suzbijanje širenja covida-19, među kojima su zabrana izlazaka iz domova osim u najnužnijim slučajevima i obavezan rad od kuće. Francuski premijer Jean Castex je u četvrtak objavio precizan popis mjera drugog “lockdowna” za suzbijanje covdia-19 koji počinje u petak i trajat će do 1. prosinca.

Građani će morati ostati u svojim domovima i izlaziti samo uz valjano opravdanje poput nabave prehrambenih namirnica, prijevoza djeteta u školu, nužnog posla koji se ne može obaviti iz doma, odlaska k liječniku, pružanja žurne pomoći članu obitelji i jednosatne tjelovježbe na udaljenosti ne većoj od jednog kilometra od doma.

Ministrica rada Elisabeth Borne je rekla da će rad od kuće biti obvezan tijekom cijelog tjedna osim ako to nije tehnički moguće. Svi koji će izlaziti iz kuća morat će nositi dokument kojim opravdavaju svoj izlazak, a provjere će obavljati policija.

Škole će ostati otvorene

Škole će, za razliku od mjera uvedenih u proljeće kada su zatvorene sve obrazovne ustanove, ostati otvorene. Djeca od šest godina i starija morat će u razredima nositi maske dok je to do sada bilo obvezno samo za starije od 10 godina.

Zatvorit će se sveučilišta, kafići, restorani i dućani, uz iznimku servisa automobila, samoposluga, praonica, optičara i ljekarni. Otvorene će ostati javne službe kao i vjerski objekti, ali će proslave poput vjenčanja biti ograničene na manje skupine.
Javne sportske aktivnosti bit će obustavljene. U Francusku neće moći nitko izvan Europske unije osim u posebnim okolnostima, ali će granice između Francuske i drugih zemalja EU-a ostati otvorene.

Veliki pad gospodarskih aktivnosti

Hoteli mogu ostati otvoreni u manjem kapacitetu za poslovna putovanja. Nova ograničenja okretanja i gospodarskih aktivnosti u Francuskoj će izazvati pad gospodarske aktivnosti od gotovo 15 posto, procijenio je u četvrtak navečer ministar gospodarstva Bruno Le Maire.
Podsjećajući da je u vrijeme prvog zatvaranja aktivnost pala za 30 posto, posebno zbog “sloma građevinske industrije”, vlada ovaj put cilja, uzimajući u obzir mjere poduzete za potporu tvrtkama, “pola usporavanja aktivnosti, od 15 posto”, rekao je.

Francuska je u četvrtak objavila da je u posljednja 24 sata imala 47.637 novozaraženih. U srijedu ih je bilo 36.437, a u nedjelju rekordnih 52.010. Ukupno je u Francuskoj registrirano više od 1,28 milijuna slučajeva zaraze novim koronavirusom, a u četvrtak se broj umrlih zbog zaraze covidom-19 povećao za 235 – na 36.020.

Dnevni broj hospitaliziranih zbog covida pao je na 976, nakon što je tri dana zaredom bio veći od 1200. Trenutačno je u bolnicama 21.183 oboljelih, a najviše ih je bilo sredinom travnja, više od 32.000. Broj ljudi na odjelima intenzivne njege povećao se za 111 – na 3156.