fbpx

Nestaje materijala za testove na koronavirus

Dok veledrogerije tvrde da nedostaje reagensa za testiranje na koronavirus, Markotić kaže da to nije istina i da nedostaje laboratorijske plastike

U Hrvatskoj se pojavio problem nedostatka materijala potrebnog za testiranje na koronavirus. Dok ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić tvrdi da nedostaje plastike, veledrogerije kažu da manjka reagensa, javlja 24sata.

“Nije nestalo reagensa, deficit je laboratorijske plastike na razini cijele Europe, pa se susrećemo s izvjesnim problemom i tražimo dodatna rješenja. Zasad nema većih problema”., rekla je Markotić.

Predsjednica HUP-ove koordinacije veledrogerija Dijana Percač tvrdi da je ipak došlo do nestašice reagensa potrebnih za Covid testove uzrokovana ogromnom globalnom potražnjom, slično kao što je to bilo proljetos i s maskama i dezinficijensima.

“Upravo zbog situacije uzrokovane pandemijom Covid-19 nagomilana dugovanja dosegnula su još alarmantnije razmjere. Rekordni iznos veći od pet milijardi kuna iscrpio je sve mogućnosti veledrogerija, koje su i same suočene s blokadom isporuke lijekova. Nakon što ostanemo bez postojećih zaliha, neće biti lijeka ni za koga”, kaže Percač te dodaje:

Vjeruje da Vlada razumije dramatičnost situacije u uvjetima pandemije te kaže da u ponedjeljak očekuju rješenje na sastanku s potpredsjednikom Zdravkom Marićem i ministrom Vilijem Berošem da bi se što prije uspostavila normalna isporuka i zdravstvena skrb ne bi dolazila u pitanje.

Problem u Krapinsko-zagorskoj županiji

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar”, Zvonimir Šostar, kaže da s tim nemaju nikakvih problema jer sami nabavljaju testove te da je sve pod kontrolom. Kako doznaje 24sata, manjak testova osjeća se i u Krapinsko-zagorskoj županiji.