fbpx

Njemački list tvrdi da se virus najbrže širi kod nas i u Sloveniji

U Sloveniji i Hrvatskoj koronavirus se u tjedan dana širi razmjerno najbrže u Europskoj uniji, javlja net.hr

Prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins, prethodnih tjedan dana nitko u EU-u nije zabilježio takav procentualni rast novozaraženih kao Hrvatska i Slovenija. Zaključno s jučerašnjim danom, kad je u Hrvatskoj registrirano 890 novozaraženih, u prethodnih tjedan dana naša zemlja imala je 102 posto više slučajeva nego tijekom pretprošlog tjedna. Slovenija ima tjedno povećanje broja novozaraženih 113 posto veće u odnosu na tjedan ranije.

Statistike Johnsa Hopkinsa za Hrvatsku otkrivaju da je u samo 15 dana, zaključno s današnjim danom, u Hrvatskoj umrlo 93 oboljelih od covida. Onaj dio svjetskih statistika za pojedine države na Sveučilištu Johns Hopkins, koji se odnosi na promjenu brzine širenja, detaljno prati portal Der Spiegela (SPON), kao i još nekoliko medija u Njemačkoj koji svakodnevno objavljuju preglede podataka s Instituta Robert Koch, prenosi N1.

Rast odnosno pad broja novootkrivenih slučajeva u prethodnih sedam dana u odnosu na sedam dana prije toga, SPON objašnjava u pet kategorija: snažni rast, rast, neprimijenjeno, pad i snažni pad. “Snažni rast” kao kategorija odnosi se na zemlje koje su u tekućih sedam dana imale više nego dvostruko novozaraženih koronavirusom u odnosu na tjedan ranije – 113 posto za Sloveniju i 102 posto za Hrvatsku znači da ove dvije zemlje u EU-u bilježe najbrži razmjerni rast broja zaraženih na tjednoj osnovi.

Švicarska, doduše, ima u tekućem tjednu 119 posto više zaraženih nego tjedan prije toga, ali tu nije riječ o članici EU-a. U Europskoj uniji Italija je u sedam dana imala 96 posto više zaraženih nego tjedan prije toga, Poljska 85 posto, Belgija bilježi rast od 72 posto, Poljska 62 posto, Njemačka 60 itd. Bosna i Hercegovina bilježi tjedno povećanje broja novozaraženih od 71 posto, Srbija 72 posto, Sjeverna Makedonija pak 43 posto.