fbpx

Njemački sud ukinuo odluku vlade o zatvaranju kafića noću: “To nema smisla uz maske”

Prije devet dana došlo je do velike promjene u noćnom životu Berlina. Naime, kako bi suzbile koronu, vlasti su odlučile narediti da od subote svi kafići, barovi, restorani i klubovi moraju biti zatvoreni od 11 navečer do 6 sati ujutro, što u Berlinu nije viđeno posljednjih 70 godina, piše Index.hr

Bio je to odgovor savezne vlade na porast broja novooboljelih od korone.

Gradski sud ukinuo odluku vlade

Kako javlja Guardian, Berlinski upravni sud je ukinuo odredbu ograničenja radnog vremena koju je gradski senat uveo prošlog tjedna.

Naime, podaci koje je objavio Institut Robert Koch, koji je njemačka agencija za kontrolu bolesti, pokazuju kako su se kafići držali nametnutih higijenskih pravila te kako nisu “značajnije doprinijeli” širenju infekcije Berlinom.

Sud je potom zaključio kako stoga mjera Senata o uvođenju ograničenja radnog vremena nije opravdana.

“Odluka o ograničenju radnog vremena je suspendirana jer sud smatra da nije proporcionalna s obzirom na druge mjere kojima se borimo protiv pandemije”, stoji u odluci suda.

Sud dalje objašnjava kako nema dokaza da restorani i kafići koji se drže mjera o nošenju maski i distanci pridonose širenju infekcije. Sudu se nakon donošenja odluke žalilo jedanaest restorana.

Berlinski senat može se pokušati žaliti višem sudu.

Berlinski sud nije jedini koji je ovako odlučio

No, vrijedi napomenuti kako Berlinski sud nije jedini koji je donio ovakvu odluku protiv vlade. Odluku po kojoj se pokušalo zabraniti gostima iz mjesta koja su žarišta da putuju u drugo mjesto koje nije žarište i tamo prenoće samo uz negativan test na koronu, i to test ne stariji od 48 sati, već je odbacilo devet od 19 saveznih pokrajina u Njemačkoj.

No, nekoliko drugih gradova, uključujući financijsko središte Frankfurt, prihvatilo je mjere ograničenja radnog vremena za kafiće i restorane.

Ugostitelji prošlog tjedna upozoravali kako se radi o štetnoj mjeri

Uvođenje radnog vremena klubovima i restoranima u Berlinu nije bilo na snazi od 1949. i kraja Drugog svjetskog rata, a ugostitelji su prošlog tjedna upozoravali kako će to biti kontraproduktivno jer očekuju da će ljudi imati zabave u svojim domovima.

“Piti doma je opasnije nego piti u klubu”, rekao je tada Carsten Zoltan, vlasnik bara u hotelu Kreuzerberg.

“Mi ih ovdje podsjećamo da stave masku”, rekao je i dodao kako toga kod kuće neće biti.

Lokalni Tagesspiegel je pak tog tjedna pozvao Berlince da shvate kako se mjere masovno krše, posebno noću u klubovima, parkovima i barovima, te kako stoga rastu brojevi oboljelih.