fbpx

NOVE MJERE Ograničenje javnih okupljanja i maske u zatvorenim prostorima

S Plenkovićem su na sastanku bili Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, šef Nacionalnog stožera Davor Božinović, ministar zdravstva Vili Beroš te ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić

Nakon sastanka novinarima su se obratili ministar zdravstva Vili Beroš i šef HZJZ-a Krunoslav Capak.

“Razmišljali smo o ograničenju javnih okupljanja i maskama u zatvorenim prostorima”, kazao je na početku kratko Beroš.

Od sljedećeg tjedna nove mjere

“U zadnjih tjedan dana razgovaramo o novim mjerama. Imali smo sastanak s biskupima, triput smo se sastali s ugostiteljima. Nove mjere ćemo pažljivo iskomunicirati. Sigurno uvodimo obavezu maski u svim zatvorenim prostorima i na otvorenim prostorima na kojima se okuplja više ljudi, ograničit ćemo okupljanja za koja ne postoje vertikalni propisi. Za njih će biti određen limit. Razgovara se o strožim kontrolama provođenja mjera”, kazao je Capak.

“Nove odluke ćemo pripremiti do kraja tjedna, a one će stupiti na snagu idući tjedan”, potvrdio je Capak.

Na upit ima li smisla svakodnevno izvještavanje o zaraženima Beroš kaže da je to dobar indikator o kretanju brojki.

“Ukoliko se neodgovorno ponašamo, virus će se širiti. Jedna osoba može zaraziti mnoge druge, to smo naglašavali od početka. Pridržavanje mjera je jedini način da spriječimo eksponencijalni rast”, rekao je Beroš.

Imamo 542 nova slučaja

Nacionalni stožer civilne zaštite poslijepodne će održati sastanak i sa Stožerom civilne zaštite Grada Zagreba oko situacije s epidemijom koronavirusa. Nakon sastanka, koji počinje u 16:30, očekuju se izjave za medije.

Podsjetimo, u posljednja 24 sata zabilježena su 542 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2206. Među njima je 361 pacijent na bolničkom liječenju, a od toga je na respiratoru 27 pacijenata. Preminula je jedna osoba, objavio je danas Nacionalni stožer civilne zaštite.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 18.989 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 310 preminulo, ukupno su se oporavile 16.473 osobe, od toga 165 u posljednja 24 sata.