fbpx

Novi val pandemije donosi novu recesiju

Prema najnovijim procjenama MMF-a, pandemija će se smiriti tek 2022. godine, a oporavak će potrajati godinama. Glavna ekonomistica Svjetske banke Carmen Reinhart upozorava kako će ‘za potpuni oporavak gospodarstva trebati čak pet godina’

Novi val pandemije koronavirusa prijeti izazivanjem nove recesije, i to u posljednjem tromjesečju ove godine, upozoravaju Financial Times i mnogi drugi zapadni mediji. Procjena je ekonomista da bi, umjesto nastavka gospodarskog oporavka koji je počeo tijekom ljeta, Europa zajedno s Hrvatskom mogla kraj godine dočekati s još jednim ekonomskim padom, iako ne tako dubokim kao proljetos, piše Novi list.

“Ne mogu vjerovati da je drugi val tako brzo udario. Vidimo da se gospodarski rast preokreće u negativni, u nekoliko zemalja u četvrtom tromjesečju. Još jedna recesija je apsolutno moguća”, kaže Katharina Utermöhl, ekonomistica iz Allianza.

Iako vlasti diljem Europe nastoje izbjeći novi “lockdown”, ponovno naglo širenje virusa prisiljava ih na zaoštravanje mjera i sprečavanje okupljanja u zatvorenim i otvorenim prostorima, ponegdje čak uvođenjem policijskog sata. Među ostalim, vlasti zaoštravaju mjere i da bi spriječile kolaps zdravstvenog sustava u kojem bi se, zbog nekontroliranog porasa broja zaraženih, oboljeli od Covida-19 i ostalih bolesti liječili pod nenormalnim uvjetima.

Dok je Europska središnja banka (ESB) još u rujnu popravila ovogodišnje izglede za eurozonu, uvjerena da će u posljednjem kvartalu doći do gospodarskog rasta od 3 posto, sada poput ostalih financijskih institucija odustaje od tih optimističnih prognoza. Povrh svega, ekonomski pad dodatno može pogoršati i poremećaj zbog Brexita.

“Zbog krivulje oživljavanja virusa, uz posljedične blokade poslovanja i šokove ekonomskom povjerenju, recesija s dvostrukim dnom postaje središnji scenarij za gospodarstvo”, kazala je Lena Komileva, glavna ekonomistica u kući G+ Economics.

‘Oporavak će potrajati godinama’

Kako sada stvari stoje, u vodu padaju i predviđanja Europske komisije da će se gospodarstvo EU oporaviti od krize već za dvije godine. Prema najnovijim procjenama MMF-a, korona će se smiriti tek 2022., a oporavak će “potrajati godinama”. Nova glavna ekonomistica Svjetske banke Carmen Reinhart upozorava, pak, kako će “za potpuni oporavak gospodarstva trebati čak pet godina”, piše Novi list.
Svjetska banka i MMF nastavljaju pozivati vlade da ni slučajno ne prekinu financijsku potporu gospodarstvu, jer će u suprotnome doći do masovnih bankrota i masovne nezaposlenost. Tako je, poput vlada brojnih zemalja, i hrvatska Vlada jučer najavila nastavak novčane pomoći poduzećima pogođenima krizom. No, kritičari upozoravaju da će golemi troškovi za spašavanje gospodarstva izazvati poremećaje u javnim financijama i velike proračunske deficite, kako ove tako i idućih godina. Reinhart smatra da će državna intervencija prouzročiti eksploziju zaduženosti, ali da vlade nemaju izbora, ni one u razvijenim zemljama, kao i one u zemljama u razvoju. Ona to uspoređuje s ratom.
“Dok bolest bjesni, što drugo možete učiniti? Najprije se trebaš pobrinuti da dobiješ rat, a onda ćeš smisliti kako to platiti”, dramatično je poručila glavna ekonomistica Svjetske banke pozvavši međunarodne vjerovnike na uvođenje moratorija na kredite te djelomični oprost dugova državama.