fbpx

Odgođen početak i drugog suđenja Zdravku Mamiću

Zbog nemogućnosti dolaska petookrivljenog Igora Krote, koji je samoizolaciji, ponovno je odgođen početak drugog suđenja bivšem čelniku NK Dinama Zdravku Mamiću i šestorici okrivljenika koje Uskok tereti za zločinačko udruživanje, izvijestio je osječki Županijski sud, javlja Index.hr 

Suđenje je trebalo početi 19. listopada, ali je odgođeno jer je obrana drugookrivljenog Damira Vrbanovića izvijestila da je okrivljenik dobio visoku temperaturu te je upućen na testiranje na koronavirus, ali se pokazalo da nije zaražen.

S obzirom na to da je petookrivljenom Igoru Kroti određena samoizolacija, predsjednik vijeća Davor Mitrović odgodio je raspravu zakazanu za 26. i 27. listopad. Predsjednik vijeća zakazao je sljedeće rasprave za 23., 24. i 30. studeni 2020. te za 1., 7. i 8. prosinac s početkom u 10 sati, priopćeno je sa Suda.

Optužnica ih tereti da su oštetili klub za 200 milijuna kuna

U drugoj optužnici Uskok Zdravka Mamića, kojem se sudi u odsutnosti, i još šestoricu okrivljenika tereti da su u sklopu zločinačkog udruženja izvlačenjem novca oštetili klub za oko 200 milijuna kuna.

Uz Zdravka Mamića i Damira Vrbanovića, drugom Uskokovom optužnicom obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić, brat Zoran Mamić, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki, iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Uskok smatra da se u cilju realizacije opisanog plana Zdravko Mamić sa sinom Mariom dogovorio da će sklapanjem tih ugovora, kao i neosnovanim prepuštanjem ekonomskih prava na koja bi Dinamo imao pravo u budućem transferu pojedinih igrača iz Dinama u drugi klub, u svoju korist i korist osoba koje će u tim fiktivnim pravnim poslovima sudjelovati, izvlačiti novac iz kluba.

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Treća optužnica

U listopadu 2019. potvrđena je i treća optužnica protiv Zdravka Mamića, koji je već bio osuđen za izvlačenje novca iz Dinama. Ta je optužnica naknadno spojena s drugom Uskokovom, a u njoj ga zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo tereti da je od 2002. do 2007., dok je obnašao različite dužnosti u Dinamu, iz toga kluba izvukao 16,7 milijuna kuna.

Tužiteljstvo Mamića tereti da je novac iz Dinama izvlačio od 25. rujna 2002. do 8. ožujka 2007. u Zagrebu i austrijskom Klagenfurtu, dok je, kao član Izvršnog odbora kluba, a nakon toga kao izvršni dopredsjednik i član Uprave, imao ovlaštenje za raspolaganje novcem na računu kluba otvorenog u banci u Austriji.

Mamića se tereti da, je u nakani da se znatno materijalno okoristi na štetu imovine kluba, raspolagao novčanim sredstvima kluba u vlastitu korist te da je nalagao prijenos iznosa od 97.492 eura (u protuvrijednosti od 730.659 kuna) na svoj račun otvoren u banci u Austriji te osobno podigao iznos od ukupno 2,2 milijuna eura (u protuvrijednosti od 16 milijuna kuna) u gotovini, i na taj se način, na štetu kluba, okoristio u ukupnom iznosu od 2,3 milijuna eura, u protuvrijednosti od 16,7 milijuna kuna.

Zdravko Mamić je u lipnju 2018. na osječkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima te danas živi u Međugorju.

Njegov brat Zoran tada je nepravomoćno osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović na tri godine zatvora, a poreznik Milan Pernar na četiri godine i dva mjeseca zatvora.