fbpx

OTROVAN NOVIČOKOM “Ruski obavještajci su me otrovali jer me smatraju prijetnjom”

Njemački liječnici tvrde da je otrovan nervnim otrovom novičokom, javlja net.hr

Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni izrazio je uvjerenje u prvom intervjuu otkako je izašao iz berlinske bolnice, da su ga ruske obavještajne službe otrovale novičokom jer ga Moskva smatra prijetnjom uoči parlamentarnih izbora iduće godine.

“Shvatili su da imaju velikih, velikih problema koji im prijete uoči izbora za Dumu”, rekao je Navaljni u razgovoru s ruskim blogerom na You Tubeu. Navaljni, jedan od najistaknutijih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, izašao je iz kome početkom rujna nakon što mu je 20. kolovoza pozlilo na letu između dva ruska grada.

Njemački liječnici tvrde da je otrovan nervnim otrovom novičokom. Njemačka, Francuska i druge zapadne države od Kremlja su zatražile pojašnjenje Navaljnijeve bolesti.

Kremlj odbacuje da Putin ili ruske vlasti stoje iza Navaljnijevog trovanja. Oporbeni čelnik kaže da ne zna kako je novičok završio u njegovu tijelu, no da je možda nešto dotaknuo.

Rekao je i da će njegov oporavak trajati još dva mjeseca. U jednom trenutku razgovora ispružio je ruku da pokaže kako drhti.

Dodao je da još prima terapiju, da mu se zdravlje znatno popravilo i da su liječnici iznenađeni brzinom njegovog oporavka.

Ruski parlamentarni izbori održat će se u rujnu 2021., no neki mediji pišu kako bi mogli biti odgođeni za proljeće 2022.

Foto: dw.com