fbpx

“Otvorite oči kada poslujete s Kinom”, poruka je bivšeg šefa Središnje obavještajne agencije CIA-e

“Otvorite oči kada poslujete s Kinom“, poruka je bivšeg šefa Središnje obavještajne agencije CIA-e, koji je vojnu naobrazbu stekao na uglednom West Pointu, a doktorat prava na Harvardu. Američki državni tajnik Mike Pompeo je u Dubrovniku opširno objašnjavao geopolitičke opasnosti i zamke koje nosi suradnja s Kinom u sklopu inicijative “17+1“. Njegova izjava da “Kinezi samo žele Hrvatskoj uzeti novac“ je iznenadila našu javnost s obzirom na to da se godinama pune novinski stupci tekstovima o kineskim ulaganjima u razne projekte. Međutim, ono što se događalo daleko od radara naše javnosti je izlaganje osnivača Alibaba Grupe Jacka Ma kineskim poslovnim ljudima na “Zelenom forumu“ u utorak (29. rujna) kada je izgovorio gotovo iste riječi kao i Pompeo u Dubrovniku. Sve skupa bi trebalo potaknuti našu vladu da ozbiljno promisli o daljnjoj ulozi Hrvatske u inicijativi “17+1“.

Ali što se ostvarilo od najavljenih kineskih investicija u Hrvatskoj? Pa skoro ništa, nula. U nedostatku realizacije obećanih ulaganja često se Pelješki most provlači pod kinesku investiciju, premda to nije. Pelješki most je investicija hrvatske vlade, većinom financiran novcem EU fondova. Kinezi su jednostavno pokupili novac za izvođenje radova. Tadašnji kineski veleposlanik u Zagrebu Hu Zhaoming u silnom medijskom lobiranju za kineske tvrtke javno je obećao da će novac kojeg će kineska državna tvrtka dobiti od posla na Pelješkom mostu biti uložen u Hrvatsku. Čim je transfer obavljen Kinezi su sav novac usmjerili u talijansku Luku Trst, a veleposlanik Hu Zhaoming je napustio Hrvatsku na pola mandata, te je unaprijeđen na visoku funkciju direktora Ureda za informacije i komunikacije Središnjeg odjela za vezu u Ministarstvu vanjskih poslova Kine.

Na takav modus operandi je ukazao Pompeo je u Dubrovniku. Kao i na kombinatoriku Kine kroz inicijativu “17+1“, čime je Kina umrežila tranzicijske države Europe kako bi kineske tvrtke stekle inicijalno iskustvo u poslovanju koje im nedostaje za ulazak u utakmicu s razvijenim zemljama EU. Zapravo incijativa “17+1“ okuplja “b“ i “c“ ligu zemalja Europe po kineskim kriterijima. U svemu tome Hrvatska nije ostvarila nikakav gospodarski interes i legitimno je pitanje daljnjeg članstva naše zemlje u takvoj organizaciji od koje samo Kina ima koristi.

Osnivač Alibaba Grupe Jack Ma je na “Zelenom forumu“ u utorak (29. rujna) apelirao na kineske korporacije da nastoje biti na usluzi svijetu kako bi obnovile srozani imidž Kine, umjesto da pokušavaju osvojiti globalno tržište. Osim toga, Ma je rekao kineskim poslovnim ljudima kako bi trebali prestati smatrati globalizaciju pukim nastojanjem uzimanja svjetskog novca ili pokušajem osvajanja globalnog tržišta. Umjesto toga, trebali bi razvijati svoju sposobnost pružanja kvalitetnih proizvoda i usluga, rekao je tajkun.

Drugim riječima, imidž Kine je srozan, jer su kineske tvrtke najveći plagijatori na svijetu, beskrupulozno koriste tuđe patente i intelektualno vlasništvo. Ali ne morate otići u Kinu da bi shvatili o čemu Jack Ma govori, dovoljno je posjetiti čeličanu Smederevo ili rudnik Bor u susjednoj Srbiji koje su preuzeli Kinezi, i nakon razgovora s mještanima bit će vam jasno o kakvim se ekološkim problemima radi. Ako Kina konačno ne učini pravi zaokret, ako ne postane pouzdana zemlja koja ulijeva povjerenje, koja ne “maskira“ stvari koje mogu ugroziti ljudske živote diljem svijeta (kao u početku pandemije), onda takva Kina ne može očekivati od ostatka svijeta da se prema njoj odnosi kao prema kolijevci civilizacije, nego će svijet i dalje Kinu doživljavati kao i do sada – kolijevkom jeftinih kopija.

Oštra kritika kineskog veleposlanstva u Zagrebu na istupe američkog državnog tajnika SAD Mike Pompeou je očito krivo adresirana. Jer Pompeo je u Dubrovniku govorio skoro isto što i Jack Ma prije par dana u Kini.

David Lekaj/Novac.hr