fbpx

OVRŠNI ZAKON JE NAJOBIČNIJA KUPUSARA U samo jednom danu u blokadu će 300.000 ljudi

“Iskreno, ne znamo tko ih je i kada nabrzinu napravio, ali je očito sve napravljeno po nagovoru javnih bilježnika i samog ministarstva, da se razvuče taj dio, da u istom danu ne bi došlo svih najavljenih 170.000 ovrha”, javlja net.hr

Generalni tajnik Udruge blokiranih Mario Strinavić komentirao je za N1 činjenicu da od 19. listopada FINA nastavlja s provođenjem ovrha u tri faze, obustavljenih u travnju zbog pandemije koronavirusa. “18. listopada 2020. godine ostat će zapisan, ne samo u hrvatskoj povijesti, nego i u europskoj, da jedna zemlja u srcu Europe u samo jednom danu u blokadu pošalje 300.000 ljudi”, rekao je Strinavić.

“Što očekujemo od ovih izmjena? Iskreno, ne znamo tko ih je i kada nabrzinu napravio, ali je očito sve napravljeno po nagovoru javnih bilježnika i samog ministarstva, da se razvuče taj dio, da u istom danu ne bi došlo svih najavljenih 170.000 ovrha. One će se podijeliti u tri faze, koliko sam vidio”, kaže Strinavić koji smatra da ovakve odluke Ministarstva pravosuđa “građanima neće donijeti ništa dobro”, te da “ništa dobro neće donijeti ni vjerovnicima”.

Ministra pravosuđa Ivan Malenicu, kaže, osobno nije razumio te da je govorio dosta nejasno. “Ovo je prvi ministar pravosuđa koji ne dolazi iz pravosudne struke. Nije nam jasno po kojim kriterijima će ići ovrhe, tko će tu imati prednost ispred koga. Po meni bi bilo u redu da ovrhe idu onako kako su kronološki stizale. Svako drugo premještanje bilo bi protuustavno… Osim ako se radi o ovrhama koje proizlaze iz Obiteljskog zakona, znači alimentacija. One imaju apsolutno prvi naplatni red i tako mora ostati.”

Na pitanje ima li načina da građani koji nisu bili blokirani saznaju hoće li njihovi računi biti blokirani, kaže da se preko sustava e-građanina ili odlaskom u FINA-u može saznati je li netko u blokadi. “Ne bi se smjelo dogoditi da netko ode u blokadu, a tko do sada nije među ovih 234.000, da prethodno nije obaviješten da će biti u blokadi”, odgovorio je Strinavić.

Diskrecijsko pravo javnih bilježnika

Preporuka je ministarstva javnim bilježnicima da krenu odblokirati građane u fazama, pa se postavlja pitanje imaju li oni diskrecijsko pravo sami odučivati o tome. “Ako se radi o preporuci, ona nije obvezujuća, to je dogovor između javnih bilježnika i ministarstva pravosuđa. Mislim da neće postupiti po svom nekim diskrecijskom pravo. Grubo zvuči da se uopće radi o preporuci”, kaže Strinavić.

“Ovo je već 26. novela Izvršnog zakona koju sad gradimo. Nama nije jasno zašto se odustalo od ovršnog zakona koji je već napravljen. Udruga blokiranih je bila sastavni dio radne skupine koja je redila na Ovršnom zakonu, prošao je dva javna čitanja. Bili smo prvi koji smo, iako smo radili na njemu, rekli da nije dobar”, kazao je dalje.

“Ovršni zakon je najobičnija kupusara”, konstatirao je tijekom emisije. “Većina naših prijedloga je uvažena, posebno što se tiče pozivanja dužnika na naplatu, što se tiče mjera koje su izuzete od ovrhe”, kazao je.
“Međutim, mi se nalazimo usred pandemije. Donijeli smo dvije izmjene i dopune zakona uslijed pandemije koronavirusom, šest mjeseci je Vlada dala blokadu na ovrhe, ali tih šest mjeseci nije iskorišteno za ništa.”