fbpx

Pandemija koronavirusa superbogate ljude diljem svijeta učinila je još bogatijima

UBS je objavio i da je bogatstvo milijardera dosegnulo novi maksimum, nadmašivši prethodni vrhunac od 8,9 bilijuna dolara dostignut krajem 2017. godine, javlja net.hr

Pandemija koronavirusa superbogate ljude diljem svijeta učinila je još bogatijima, pokazalo je istraživanje konzultantske tvrtke PwC i glavne švicarske banke UBS. Po podacima koje su objavili u srijedu, za vrijeme pandemije koronavirusa ukupno bogatstvo svjetskih milijardera poraslo je na 10,2 bilijuna dolara.

UBS navodi da je njihovo bogatstvo od početka krize izazvane pandemijom koronavirusa ili u razdoblju od travnja do srpnja naraslo za 27,5 posto. Istodobno su milijuni ljudi u svijetu ostali bez posla.

UBS je objavio i da je bogatstvo milijardera dosegnulo novi maksimum, nadmašivši prethodni vrhunac od 8,9 bilijuna dolara dostignut krajem 2017. godine. Do porasta njihova bogatstva dijelom je došlo zahvaljujući oporavku burza i dionica, a njihova ulaganja u ‘brzorastuća’ područja poput tehnologije i zdravstvene zaštite pokazala su se novim pokretačima bogatstva, pokazuju rezultati studije.

Milijarderi su još više profitirali od krize jer su kupovali više dionica tvrtki u trenutku kada su tržišta širom svijeta propadala. I broj milijardera je dosegnuo novi maksimum. Danas ih je 2189, dok ih je 2017. godine bilo 2158. Svi oni raspolažu bogatstvom većim od milijarde dolara.

Najbogatiji čovjek na svijetu još uvijek je čelnik američke tvrtke Amazon Jeff Bezos. Njegovo se bogatstvo procjenjuje na 189 milijarda dolara.