fbpx

Početkom iduće godine odobriti će se tri cjepiva protiv Covida-19

Europska agencija za lijekove (EMA) mogla bi početkom iduće godine odobriti tri cjepiva protiv Covida-19, izjavio je izvršni direktor agencije Guido Rasi, javlja net.hr

“Ako sve prođe dobro, EMA bi u prvim mjesecima 2021. mogla odobriti tri cjepiva. Ali sve mora proći dobro. Iza svakog ugla vreba mala zapreka”, rekao je Rasi u petak u intervjuu za Sky TG24, koji je prenijela ANSA. Očekivati cjepivo ove godine jako je teško, ako ne nemoguće, kazao je.

Prva cjepiva za visokorizične skupine mogle bi biti raspoložive do proljeća, kazao je Rasi. EMA razmatra potencijalna cjepiva koja razvijaju Pfizer, AstraZeneca i Moderna.

Rezultate ispitivanja tih cjepiva razmatra kako pristižu, i prije zaključenja ispitivanja, ne bi li se ubrzala procedura odobrenja ako se neko cjepivo pokaže uspješnim. Razvitak cjepiva bio bi “tek početak kraja pandemije, a ne njezin kraj”, upozorio je Rasi.
Poručio da će mjere kao što su poštivanje fizičke distance i korištenje zaštitnih maski i dalje biti nužni jer će trebati barem šest mjeseci kako bi se utvrdilo je li cjepivo uspješno u smanjenju širenja virusa.