fbpx

Policija provela nadzor prometa na području škola i obrazovnih ustanove

Policijski službenici Policijske uprave zadarske u periodu od 18. rujna do 04. listopada, osobito u dane vikenda proveli su nadzor prometa u području škola i obrazovnih ustanove, te preventivno – represivne aktivnosti i nadzore ugostiteljskih objekata kako bi zaštitili mladež od neprihvatljivih i rizičnih čimbenika

S ciljem sprječavanja neprihvatljivih ponašanja mladih koja dovode do višestruko štetnih posljedica, policijski službenici u suradnji s nadležnim državnim inspektoratom nadziru noćne izlaske maloljetnika, konzumaciju sredstava ovisnosti na javnim mjestima (alkohol, duhanski proizvodi, droge i sl.), kao i prodaju duhanskih i srodnih proizvoda maloljetnim osoba ali i narušavanja javnog reda i mira, oštećenja javne i privatne imovine, kršenje prometnih propisa te kockanje i druga protupravna sudjelovanja u igrama na sreću.

U noćnom izlasku nakon 23 sata bez pratnje roditelja, staratelja ili druge punoljetne osobe u razdoblju od 18. rujna na području grada Zadra zatečene su 2 osobe mlađe od 16 godina koji su predani roditeljima.

U svezi prekršaja iz domene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, 1 osoba u dobi od 16 godina zatečena je u konzumaciji alkoholnog pića u ugostiteljskom objektu. Protiv vlasnika ugostiteljskog objekta slijedi optužni prijedlog po čl. 13. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.

Što se tiče prekršaja iz domene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, članak 13. prekršajno je sankcioniran 1 maloljetnik.

U tom periodu provedeno je kriminalističko istraživanje nad maloljetnikom u dobi od 17 godina, kojeg se sumnjiči za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama. Tijekom kriminalističkog istraživanja kod njega je pronađeno 19 pojedinačnih PVC paketića u kojima se nalazilo oko 54,2 grama marihuane te digitalna vaga za precizno mjerenje, koji su mu oduzeti Prema maloljetniku je nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog Neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. (priopćenje PU zadarske od 05. listopada).

Troje mlađih punoljetnika je zatečeno bez osobne iskaznice te stoga prekršajno sankcionirano u skladu sa Zakonom o osobnoj iskaznici.

Također je na prodajnim mjestima na različitim lokacijama grada Zadra zatečeno 5 maloljetnika u dobi od 15 do 17 godina kako kupuju duhanske proizvode.Protiv trgovaca koji su maloljetnike uslužili duhanskim proizvodima, podnosi se obavijest nadležnom državnom inspektoratu na daljnje postupanje sukladno čl. 23. Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda.

Policija će i u narednom periodu na području cijele Policijske uprava zadarske provoditi ovakve ciljane aktivnosti, a sve roditelje i odgojno-obrazovne djelatnike, kao i ostale građane, ovom prilikom pozivamo da se s povjerenjem obrate policiji ukoliko imaju saznanja o činjenju prekršaja prema mladima (usluživanje i prodaja alkoholnih pića, duhanskih proizvoda maloljetnicima, kao i drugih nedozvoljenih radnji koje im štete). A ukoliko prekršaje čine maloljetne osobe (ispisivanje grafita na javnim površinama, konzumacija alkohola i droga na javnim mjestima i drugo) dovoljno je pozvati broj 192 ili poslati poruku elektroničkom poštom na adresu zadarska@policija.hr, anonimno se može dojaviti i putem aplikacije „E-policija“.