fbpx

Renata Sabljar Dračevac nakon kritike HUBOL-a: “Hrvatsko zdravstvo je pred kolapsom zbog dugova”

Ogorčeni trenutnim stanjem u zdravstvu i ekspresnim širenjem koronavirusa Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) pozvala je sve liječnike koji su u Saboru i drugim državnim tijelima da tu djelatnost stave u mirovanje i dođu se baviti liječničkom profesijom. U svom su priopćenju prozvali i Saborski odbor za zdravstvo i socijalnu politiku te ih optužili da u borbi protiv koronavirusa nisu puno pomogli zdravstvenim djelatnicima koji su na prvoj crti obrane od COVID-19.

“Također pozivamo Saborski odbor za zdravstvo koji šutke i bez ikakve inicijative gleda što se događa, da se barem ponekim korisnim sastankom i prijedlozima pridruži borbi protiv pandemije”, stoji u priopćenju HUBOL-a.

Na njihovo priopćenje reagirala je i Renata Sabljar Dračevac, dr.med. spec. psih., predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora koja nam je objasnila kako je sjednicu odbora, na kojoj će se prvenstveno raspravljati o velikom dugu prema veledrogerijama, sazvala za ponedjeljak.

Sabljar-Dračevac je istaknula kako je kao predsjednica Saborskog odbora sjednicu sazvala za prošli petak (24.10.), ali je ona na zahtjev ministara zdravstva Vilija Beroša i ministra financija Zdravka Marića odgođena za ponedjeljak 26.10. u 11 sati u Saboru.

– Kao i svi građani Republike Hrvatske zabrinuta sam za akutnu situaciju u zdravstvu Republike Hrvatske. Tema sjednice odbora biti će dugovi u zdravstvu. Slažem se s kolegama liječnicima iz HUBOL-a kako postoji ugroza urušavanja postojećeg zdravstvenog sustava, i upravo zato sazvala sam sjednicu. Krajnje je vrijeme za poduzimanje ozbiljnih mjera zaštite od pandemije, govori Sabljar Dračevac dodajući kako se zahvaljuje umirovljenim kolegama koji su voljni pomoći pacijentima, te ističe kako ih pri tome treba zaštititi kako se ne bi razboljeli s obzirom da spadaju u rizičnu skupinu. Dodala je i kako je na dispoziciji struci te kako je, koliko je njoj poznato, velika većina liječnika-političara i dalje u zdravstvenom sustavu, odnosno kako su zapravo iznimke oni koji se bave isključivo politikom.

– Hrvatsko zdravstvo prepuno je problema. Svakim danom imamo sve više oboljelih od koronavirusa, raste broj zaraženih zdravstvenih djelatnika, postoji opravdana bojazan urušavanja kompletnog sustava, i bez problema s dugovima i nedostatkom lijekova. Koronavirus se širi jako brzo, a osobno smatram da smo odavno prešli fazu preporuka. Sve češće se pojavljuju pacijenti s lokalnom transmisijom koji jednostavno ne znaju gdje su ‘pokupili’ virus. TO označava da je svaka situacija potencijalna opasnost za oboljenje od COVID-19, govori Sabljar-Dračevac i upozorava kako Nacionalna strategija za zdravstvo istječe do kraja godine i kako se ne može koristiti za pregovore s EU.

– Mi još uvijek nemamo novu nacionalnu strategiju, a bez nje nećemo moći povlačiti sredstava iz EU, zaključila je Sabljar-Dračevac.

Zaduženi do grla

Sabljar-Dračevac navela je kako je hrvatsko zdravstvo prezaduženo i kako pod hitno treba započeti s rješavanje dugova.

– Čak 33 bolnice su ostale bez redovne isporuke lijekova, 11 milijardi kuna iznosi ukupni dug zdravstva, 5,5 milijardi kuna (dospjeli dug na današnji dan je 4,390 milijardi kuna) bolnice to duguju veledrogerijama za lijekove i potrošni materijal. Ostali dugovi bolnica iznose 3,8 milijardi kuna, dok 1,5 milijardi kuna bolnice duguju za pogrešno obračunate prekovremene sate, a svakog mjeseca bolnice generiraju 220 milijuna kuna novog duga.