fbpx

Skupina 20 vodećih gospodarstava svijeta produljila razdoblje obustave naplate duga najsiromašnijima

Skupina 20 vodećih gospodarstava svijeta (G20) postigla je dogovor o produljenju razdoblja djelomične ili potpune obustave naplate duga najsiromašnijima za još šest mjeseci, javlja Index.hr

Na sastanku održanom preko interneta ministri financija i guverneri središnjih banaka zemalja skupine G20 dogovorili su da se Inicijativa za privremenu obustavu servisiranja dugova (DSSI) produlji do lipnja 2021. godine “radi potpore najranjivijim zemljama u borbi” s pandemijom.

Privremena obustava na snazi je od 1. svibnja i prema prvotnom planu trebala je isteći krajem ove godine.

Odluka o daljnjem eventualnom produljenju u proljeće iduće godine

Skupina G20 odlučit će o daljnjem eventualnom produljenju na sastanku u proljeće iduće godine, navodi se u priopćenju objavljenom u srijedu nakon sastanka.

Iako su “izgledi manje nepovoljni i svjetsko gospodarstvo pokazuje znakove oporavka”, kazali su dužnosnici, “oporavak je neujednačen, vrlo neizvjestan i izložen rizicima daljnjeg slabljenja”.

“Unatoč postignutom napretku po pitanju međunarodne financijske pomoći najsiromašnijim zemljama, moramo se još više angažirati”, izjavio je saudijski ministar financija Mohammed al-Jadaan u uvodnom govoru, podupirući produljenje inicijative.

Čelnik Svjetske banke poručio skupini G20 da razmotri dodatne mjere

Čelnik Svjetske banke David Malpass poručio je dužnosnicima G20 da moraju razmotriti dodatne mjere, budući da inicijativa obustave naplate duga samo odgađa naplatu i ne smanjuje obaveze siromašnih.

Prijeti opasnost gubitka kontrole nad dugom koji najsiromašniji neće moći vraćati, pojasnio je Malpass.

Do iduće godine kriza bi mogla gurnuti još 150 milijuna ljudi u ekstremno siromaštvo i zahtijeva odlučnije mjere smanjenja duga siromašnih, kazao je čelnik SB-a.

“Recesija u razvijenim gospodarstvima manje je strašna no što se strahovalo, ali u većini zemalja u razvoju prerasla je u depresiju, posebno u onim najsiromašnijima”, naglasio je.

Pozvao je čelnike G20 da podupru zahtjev da se Međunarodnom udruženju za razvoj, odjelu SB-a koji pomaže najsiromašnijima, stavi na raspolaganje dodatnih 25 milijardi dolara.