fbpx

SLOVENCIMA NISU POMOGLE NOVE MJERE Broj novozaraženih je udvostručen

U usporedbi sa stanjem od prije tjedan dana broj novozaraženih je udvostručen, što govori o tempu širenja epidemije zbog čega su na snazi policijski sat te načelna zabrana kretanja izvan granica matičnih općina, javlja net.hr

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1499 novih zaraza koronavirusom, od posljedica Covida-19 umrlo još pet osoba, a broj novih dnevnih zaraza udvostručen je u tjedan dana, objavila je u utorak slovenska vlada.

Broj novozaraženih je veći nego prethodni dan kad je bilo 1113 novih infekcija, no postotak zaraza u testiranoj populaciji je nešto smanjen, s preko 30 posto na još uvijek visokih 26 posto.
S podacima od zadnjih 24 sata broj potvrđenih zaraza od početka epidemije povećao se na 25579, a broj preminulih na 256.

Slovenska 14-dnevna incidencija zaraza na 100.00 stanovnika sada je trenutno 780.

U bolnicama je trenutno 560 covid pacijenata, od čega 86 na intenzivnim odjelima, potvrdilo je u utorak ministarstvo zdravstva.

U usporedbi sa stanjem od prije tjedan dana broj novozaraženih je udvostručen, što govori o tempu širenja epidemije zbog čega su na snazi policijski sat te načelna zabrana kretanja izvan granica matičnih općina.

‘Eksplozivno širenje virusa’

Prošlog je ponedjeljka, sa 4326 testiranja, bila potvrđena 801 zaraza. Epidemiolozi govore o “eksplozivnom” širenju virusa u populaciji zbog čega je bilo potrebno zaoštravanje mjera, koje će potrajati najmanje do kraja ovoga tjedna.

Očekuje se da se broj novozaraženih na dnevnoj bazi idućih dana neće bitno smanjivati, a vlada će o mogućem ublažavanju ili zaoštravanju mjera po regijama, ovisno od konkretne epidemiološke situacije, ponovo odlučivati krajem ovoga tjedna.

Zbog velikog rasta hospitalizacija najavljeno je da će za oboljele od Covida-19 biti osigurano dodatnih 700 postelja, po potrebi i više, ali je ministar zdravstva Tomaž Gantar upozorio da je i dalje glavni problem kako osigurati obučeni kadar kojega već sada jako nedostaje.