fbpx

Sud odbacio prijavu protiv pokušaja RBA banke da utječe na Vrhovni sud, jer u tome – nije uspjela

Sud je odbacio prijavu prof. Ivana Lovrinovića protiv pokušaja Raiffeisen banke da natječajem izabere PR agenciju koja bi vršila pritisak na Vrhovni sud kako bi presudio protivno interesa udruge Franak u slučaju švicarskog franka.

Prijava je odbačena jer namjera nije uspjela, navedeno je u presudi.

“Čovjek pokuša izvršiti ubojstvo, no zakaže mu oružje i on pobjegne. A sud ga oslobodi jer ubojstvo nije uspio napraviti. Opomene ga da to više ne čini i pusti ga. E upravo je to sud napravio s Raiffeisen bankom”, rekao je prof. Lovrinović na konferenciji za medije, koju je tim povodom održao.

“RBA je raspisala javni natječaj. Javile su se dvije PR agencije. Od njih je izabrana jedna. No, slučaj je dospio u javnost i sve je zaustavljeno. I sada na osam stranica sudac objašnjava kako nije bilo pritiska na Vrhovni sud i nikome ništa. U ovoj zemlje je došlo do toga da se zločinačko udruživanje ne kažnjava. Formalno je RBA smijenila svog direktora i to je to. Znate što je HNB napravila? Izdala je priopćenje da banka mora napraviti bolji sustav interne kontrole! A što bi se desilo da je netko od građana pokušao napraviti slično? Završio bi u zatvoru, istaknuo je Lovrinović.

RBA izabrala bivšeg Plenkovićevog PR-a

Otkrio je i koja je agencija izabrana na RBA natječaju kako bi vršila pritisak na Vrhovni sud.

“To je agencija Manjgura, vlasnik joj je Krešimir Macan. On je inače poznat po tome što radi PR RBA štedno kreditnim zadrugama”, naglasio je Lovrinović.

Macan je bio i savjetnik za medije premijera Andreja Plenkovića, zastupnik Nino Raspudić optužio ga je da za premijera radi i dalje, samo u tajnosti.

Mi se valjamo u blatu korupcije. Pravosuđe je najgore od svega. Pozivam EU da nam pomogne. EU ima vlastiti USKOK, zove se OLAF (Europsku ured za sprječavanje prijevara). Zašto OLAF nikada nije bio u Hrvatskoj?, upitao je Lovrinović.

“Država bez poštenog i nekorumpiranog pravosuđa ne može opstati”, zaključio je Lovrinović.