fbpx

Sud u Zagrebu dosudio još jedan ništetan CHF ugovor za kredit

Prvostupanjskom presudom od 29. listopada 2020. Općinski sud u Zagrebu dosudio je još jedan ništetan CHF ugovor za kredit u iznosu 139.000 CHF odnosno 680.000 kuna. Radi se o kreditu koji nije konvertiran, izvijestili su iz Udruge Franak, javlja Index.hr

Tužiteljicu Vanju Ćirić iz Zagreba zastupala je odvjetnica Patricia Đurić koja je, navode iz Udruge, najpoznatija po tome da je probila led za pravni interes u konvertiranim kreditima revizijom.

“Presudu je ponovno donijela sutkinja Jesenka Jurić Šojat čija je presuda za ništetnost dvaju CHF ugovora nedavno pravomoćno potvrđena na Županijskom sudu u Varaždinu, Stalnoj službi u Koprivnici, pa vjerujemo da će i ova presuda biti iz istih razloga potvrđena pravomoćnom”, poručuju iz Udruge Franak.

Razlozi utvrđenja ništetnosti ugovora vrlo su slični pravomoćnoj presudi, i oni, navodi Udruga Franak, ukratko glase:

Ništetan je glavni predmet ugovora, a to je valuta kredita CHF.
Ništetna je cijena kredita, a to je kamatna stopa koja se mijenjala samovoljnom odlukom banke.
Ugovor je sagledan kao cjelina te su ta dva bitna sastojka ugovora u kombinaciji s anuitetnom otplatom kredita uzrokovala znatnu neravnotežu prava i obveza, sve na štetu tužitelja.
“Ono što je jako značajno jest to što je u ovom predmetu ponovno primijenjeno pravo Europske unije i praksa Suda EU poglavito iz predmeta C-118/17, Dunai, gdje je Sud unije izričito i nedvojbeno naveo kako ugovori s ništetnom valutom kao glavnim predmetom tih ugovora po mišljenju Suda EU svakako JESU ništetni i ne mogu opstati na snazi.

Sud unije posebno ističe interes potrošača te navodi kako se kod nepoštenosti glavnog predmeta ugovora on može održati na snazi smo ako je potrošaču u interesu da ugovor ne bude u cijelosti ništetan. U hrvatskome slučaju Franak svim potrošačima koji su redovno otplaćivali kredite apsolutno odgovara utvrđenje ništetnosti kompletnih ugovora pogotovo ukoliko su im otkazani ugovori o kreditima i zbog toga im se provodi ovrha”, priopćili su iz Udruge.

Dodaju kako konkretnom presudom nije traženo vraćanje svega što je banka primila od tužitelja, nego će se to tražiti novom tužbom tek po pravomoćnosti presude.

“Polako i sigurno idemo prema konačnom cilju, prema ništetnosti ugovora s valutnom klauzulom CHF, jer to je jedino ispravno rješenje, utemeljeno na pravu, i to kako na pravu EU, tako i na hrvatskom pravu! Ne zaboravimo i to, ako je ništetan CHF temeljni ugovor, ništetan je i aneks kojim je provedena konverzija CHF u EURO!”, poručuje Udruga Franak.