fbpx

SVJEDOKINJA: “Ministar Beroš prošao pored policajca koji je krvario, nije se zaustavio”

Prodavačica u trgovini na Markovom trgu svjedočila je jutrošnjem napadu kada je na zagrebačkom Markovom trgu, pored zgade vlade rafalom pokošen 31-godišnji policajac.

“Do policajca koji je bio u velikim bolovima odmah smo dotrčali. Krvario je na podu. Pokušali smo mu pomoći. U tom je trenutku u automobilu pored nas prošao ministar zdravstva Vili Beroš. Nije se zaustavio”, rekla je prodavačica za HRT.

Ministar je kasnije priznao da je u trenutku pružanja pomoći prošao pored ranjenog policajca.

“Istina je, bio sam u automobilu. Vidio sam da je policajac na podu, prekriven plahtom. No, nisam u tom trenutku uvidio da mu je potrebna pomoć”, izjavio je Beroš.

Propucanom policajcu je pomagao i odvjetnik Darko Markušić čiji se ured nalazio odmah do zgrade vlade.

“Bilo je strašno. Jako ga je boljelo. Zvali smo hitnu pomoć, ali ona stvarno dugo nije dolazila. Ne znam da li se to nama činilo dugo, ali nije je bilo. Mogu samo misliti kako je bilo ranjenom policajcu. Nadam se da će biti dobro”, izjavio je vidno potrreseni odvjetnik Markušić, u čijem je uredu završio jedan metak.

Vozač iz vlade je rekao kako vjeruje da je napadač pucao iz kalašnjikova.

“Došao sam na posao i prije toga po cigarete u Dionu. Zatvorio vrata, napravio dva koraka i čuo pucnjavu. Odmah je bio pogođen policajac. Vidio sam da pada. Otrčao sam u Dionu jer mi mobitel ostao u autu pa sam utrčao po pomoć. Bio sam prvi pored policajca. Prvi sam mu pružio pomoć tj. otišao po pomoć. Za vrijeme dok sam otišao u Dionu kolege vozači su ga odvukli iza zgrade Vlade na sigurno. Za čudo nije bilo niti jednog drugog policajca na vidiku. Kako sam čuo jedan je policajac iz Mletačke pružao otpor i pucao prema napadaču. Onda smo mu pružili pomoć i bili pored unesrećenog malog policajca i čekali hitnu koja se nije pojavila. Srećom naišao je poznanik sa sanitetom koji ga je odvezao”, rekao je.

Najnovije informacije govore da je napadač koji je jutros pucao na policajca ispred vladine zgrade na Markovnom trgu mladić u ranim 20-tim godinama s područja Kutine, objavio je HRT.

Istraga se nastavlja.