fbpx

Tadžikistanski predsjednik Emomali Rahmon ponovno je izabran na svoju dužnost

Tadžikistanski predsjednik Emomali Rahmon ponovno je izabran na svoju dužnost s više od 90 posto glasova, pokazuju preliminarni rezultati objavljeni danas, dan nakon izbora na kojima on nije imao nikakvog pravog protivnika.

Rahmon je na vlasti od 1992. godine

Središnje izborno povjerenstvo objavilo je da je 90,9 posto glasača glasalo za Rahmona koji je na vlasti od 1992. godine i koji si je time osigurao još sedam godina na čelu te bivše sovjetske republike središnje Azije u kojoj je oporba gotovo isključena iz političkog života.

Izlazak na izbore bio je oko 85 posto. Pobjeda bi mogla omogućiti Rahmonu da prijeđe 30 godina na vlasti i postane čelnik s najdužim stažem u nekoj od bivših zemalja Sovjetskog Saveza. Time bi srušio rekord kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva. On je prošle godine podnio ostavku, nakon gotovo tri desetljeća na vlasti.

Na izborima su sudjelovala još četiri kandidata

Uz Rahmona na izborima su sudjelovala još četiri kandidata, ali jedina stranka koju se smatra oporbom u zemlji, socijaldemokratska, bojkotirala je izbore.

Tadžikistan je najsiromašnija zemlja središnje Azije i bivšeg SSSR-a i ima oko 9 milijuna stanovnika. Stotine tisuća njih radi u Rusiji ili Kazahstanu.

Promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) nisu dosad nijedne izbore u toj zemlji proglasili poštenima.