fbpx

Ubrzo na snagu stupa mjera nošenja maski u ugostiteljskim objektima

“Maska je poruka da smo odgovorni, prvenstveno prema drugima nego prema sebi. Maska više štiti druge od nekog tko je potencijalno zaražen nego obratno”

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je danas da su mnoge dodatne mjere u razmatranju kada su u pitanju ugostiteljski objekti. “One će biti aktivirane u trenutku kad epidemiološka situacija bude ukazivala na potrebu njihove primjene”, rekao je Beroš.

Dodao je da je najpouzdaniji način sprječavanja širenja zaraze održavanje fizičke distance.
“Postoje situacije u kojima to nije moguće, tada je maska izrazito važna. Maska je poruka da smo odgovorni, prvenstveno prema drugima nego prema sebi. Maska više štiti druge od nekog tko je potencijalno zaražen nego obratno. Zdravstveni sustav ne bi smio biti dodatni problem u borbi s epidemijom, podržavam mjere koje ponekad uzrokuju negodovanje jer su usmjerene prema sigurnosti”, rekao je.

Što se tiče američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je zaražen koronavirusom i izašao iz bolnice, Beroš kaže kako je svima jasno da se “ne ponaša u skladu s preporukama zdravstvene struke”.

Ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak, rekao je da se Nacionalni stožer civilne zaštite priprema za hladnije vrijeme i sezonu gripe te da su razgovarali s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije i ugostiteljima.
“Nastojimo pripremiti mjere za velike blagdane koji nam predstoje. Nastojimo iskomunicirati moguće mjere. Nošenje maski je korisno i bit će uvedeno za zatvorene prostore i otvorena mjesta gdje je nemoguće izbjeći kontakt, npr. stajališta za bus”, rekao je Capak.

Uskoro i kazne za nepridržavanje mjera

Dodao je da će ubrzo na snagu stupiti mjera nošenja maski u ugostiteljskim objektima.
Capak kaže da ugostitelji podržavaju uvođenje kazni za nepoštivanje mjera. “Na svim sastancima je prisutan državni tajnik za civilnu zaštitu i glavni državni inspektor i razgovarali smo o tome i ugostitelji su za to da se pojačaju kontrole jer smatraju da stradaju oni koji se drže mjera, a ne obratno”, kazao je Capak.

Kriteriji prelaska granice

I dok se približava sezona skijanja, Capak kaže da skijanje nije opasno, ali da epidemiolozi ne mogu preporučiti popratne aktivnosti poput putovanja i boravka u hotelima jer je to opasno.
“Na razini Europe se razgovara o kriterijima prelaska granice, mi smo najliberalniji, mi ćemo tijekom tih razgovora pripremiti naš prijedlog sukladno pravilima koje postavi EK, u ovom treknutku sve je kako je bilo”, rekao je Capak.

Upitan je li smrtnost od malignih bolesti porasla za 40 posto u prvih šest mjeseci,Capak je rekao da se ti podaci još ne mogu znati jer se to radi na godišnjoj razini. Međutim, kaže da je prema preliminarnim podacima smrtnost ove godine niža nego prošle.

“Izloženi smo novoj okolnosti na koju nitko nije bio spreman, ali zdravstveni sustav je naglašavao da život nije stao i da se hitne, neodgodive zdravstvene procedure moraju obaviti”, rekao je ministar Vili Beroš. “Odgovoran sam za sustav od drugog mjeseca ove godine, trudimo se ispraviti nedostatke”, dodao je.

Izvor: Net.hr