fbpx

Umro Slaven Letica

Umro je bivši političar, sociolog, sveučilišni profesor ipublicist Slaven Letica, potvrđeno je Indexu iz kruga obitelji.

Letica je umro danas u Zagrebu u 74. godini nakon duge i teške bolesti.

Informaciju su potvrdili i iz Domovinskog pokreta.

“Otišao je Slaven Letica. Svojim je radom kao sociolog, kolumnist, političar i sveučilišni profesor pomogao u stvaranju moderne hrvatske države i do samoga kraja pomagao je braniti hrvatsku ideju. Profesore, hvala vam na svemu i počivajte u miru Božjem!” napisali su iz Domovinskog pokreta.

Letica je rođen u Podgori 28. lipnja 1947.

Od 1980. godine je profesor sociologije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Godine 1983. je stekao doktorat na Ekonomskom fakultetu – Zagreb disertacijom Faktori rasta (1960. – 1981.) i mogućnosti racionalizacije zdravstvene potrošnje u SR Hrvatskoj pod mentorstvom Pere Jurkovića.

Krajem 80-ih je ušao u javni život i počeo se baviti politikom.

Od 1990. do 1991. godine bio je osobnim savjetnikom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana.

2000. godine Letica se kandidirao za hrvatskoga predsjednika kao neovisni kandidat, a 2003. izabran je na listi HSP-a za neovisnog zastupnika u 5. saziv Hrvatskog sabora.

Objavio je brojne članke i kolumne te knjige među kojima su i “Kriza i zdravstvo”, “Intelektualac i kriza”, “Četvrta Jugoslavija”, “JNA – rat protiv Hrvatske”, “Obećana zemlja: politički antimemoari”, “Divlje misli: Ilustrirana kronika zabranjenih misli i zakasnjele povijesti”, “Postmoderna i genocid u Bosni”, “Strašni sud: kronika hrvatske apokalipse”, “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, “Druga medicina: traganje za tajnim putom do zdravlja”, “Mala povijest Velike Srbije: Četnička Srbija na našem Bliskom Istoku”, “Politički sasvim nekorektno” te “Vječni titoizam i ljudožderska politika”.