fbpx

Uskok optužio splitsku zločinačku organizaciju zbog proizvodnje i trgovanja drogama

Zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja, nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari Uskok je pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv sedmorice muškaraca, objavio je Uskok u ponedjeljak.

Neslužbeno se doznaje kako su optuženi Splićani Dean Majstorović (31) zvani Điđi, B. S. (28), Luka Buzdovačić (35) zvani Sken, Jerko Malvasija (34) zvani Jere, Ivan Šunjić (30), Hrvoje Miljak (32) zvani Castro i Dino Stojanović (38) zbog zločinačkog udruženja, dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom u sastavu zločinačkog udruženja.

Usmrtili jednog muškarca

Optužnicom se Majstoroviću stavlja na teret da je od 1. srpnja 2019. do 21. svibnja 2020. godine regrutirao ostale članove organizacije. Navodno je osmislio način rada organizacije i članovima podijelio zadatke među kojima je bilo i usmrćivanje muške osobe zbog potraživanja od 270 tisuća koje je bio dužan Điđiju.Članovima zločinačke organizacije je dao zadatak da kontinuirano iz Južne Amerike u države Europske unije nabavljaju veće količine kokaina, a iz država Europske unije heroin i marihuanu pa su drogu trebali na području EU dalje preprodavati.

U optužnici se navodi da su radi usmrćenja muškarca naizmjence izviđali stanove i kuće koje koristi, pratili kretanje njegovih vozila te opservirali mjesta gdje su parkirana i zbog toga nabavili motocikl i motociklističku kacigu s vizirom.

Majstorović je iznajmio i stan u zgradi u Splitu u kojoj živi muškarac i zadužio jednog iz organizacije da, nepoznatu osobu pod nadimkom Killer koju je angažirao da usmrti tog muškarca, preveze u Bosnu i Hercegovinu radi skrivanja i zametanja tragova.

Zastrašivanje molotovljevim koktelima

Kako bi zastrašili te osobe i znatno oštetili njihovu imovinu članovi zločinačke organizacije su u staklene pivske boce stavljali šećer i benzin, trake od tkanine i radili molotovljeve koktele.

Potom je angažirao i ostale iz zločinačkog udruženja koji su se dovezli motociklima do poslovnih prostora u vlasništvu obitelji povezanih osoba gdje su razbili staklene stijenke, ubacili u njih molotovljeve koktele i tako zapalili unutrašnjost prostora te oštetili imovinu vlasnika lokala i njegove obitelji. U optužnici se navodi da su motocikle nakon toga sakrili, a u iznajmljenom stanu su promijenili odjeću i obuću s time da su prethodno korištenu odjeću i obuću zapalili radi zametanja tragova.

Uz to, navodi se dalje u optužnici, Majstoroviću se na teret stavlja i da je s ciljem nabave, krijumčarenja i prodaje kokaina, heroina i marihuane, sa članovima zločinačkog udruženja detaljno razradio plan po kojem su s više nepoznatih osoba iz Južne Amerike i Belgije dogovorili da će teretnim brodovima na liniji Brazil – Antwerpen u Belgiji krijumčariti drogu iz Južne Amerike u Europu svakih petnaest dana.

Dogovor je bio da će za sada nepoznata osoba iz Belgije, koja ima pristup luci, po dolasku broda preuzimati drogu zapakiranu u posebnu kutiju, a zatim je utovariti u svoj kombi i odvesti do garaže gdje će je pregledati i onda uskladištiti u za tu svrhu posebno iznajmljen stan, stoji u optužnici.

Naručena droga navodno im se, prema dogovoru, dopremala i direktnim letovima iz Sao Paula u Brazilu do Amsterdama u Nizozemskoj. Za realizaciju plana su nabavili kriptirane telefone, a jedan od njih je otputovao u Antwerpen gdje je iznajmio stan u koji će iz luke dopremiti prokrijumčarenu drogu koju će čuvati drugi član te kriptiranim telefonom kontaktirati isključivo sa zasad nepoznatom osobom – vozačem koji će, ovisno o narudžbama kupaca, drogu iz stana preuzimati i predavati naručiteljima.

Podjela novca

Novac dobiven prodajom droge planirali su podijeliti tako da po prodanom kilogramu droge zarade 50 tisuća eura. Nakon postignutog i razrađenog plana dio članova je otputovao iz Splita, sastali su se u Amsterdamu, odakle su otputovali u Belgiju gdje su iznajmili stanove. Po dopremanju droge u Hrvatsku jedan član je bio zadužen da po Điđijevom nalogu preuzima manje količine droge te ju dovozi i prodaje na području Splita, ovisno o narudžbama kupaca, piše u optužnici.

Uz to se posljednji okrivljeni tereti za neovlašteno posjedovanje automatskog pištolja s ugrađenim prigušivačem pucnja i laserom te dva pripadajuća spremnika s 52 komada streljiva. Uskok je u optužnici Županijskom sudu u Splitu predložio produljenje istražnog zatvora protiv petorice okrivljenika.